Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Aplega més de 200 imatges, entre fotografies, una part d’elles inèdites, obres, i documents, molts d’ells inèdits. Un llibre fruit de set anys de recerca que esdevindrà bàsic per entendre i reinterpretar al geni empordanès en tota la seva complexitat pictòrica i personal.

L'Ajuntament de Figueres presenta el llibre 'Els Dalí de Figueres'.

L'Ajuntament de Figueres ha presentat el llibre "Els Dalí de Figueres. La família, l’Empordà i l’art" de Mariona Seguranyes, editat per Viena Edicions, que aplega més de 200 imatges, entre fotografies, una part d’elles inèdites, obres, i documents, molts d’ells inèdits, que permeten fer una incursió més que reveladora a la trajectòria d’una família excepcional. El llibre, fruit de set anys de recerca, esdevindrà bàsic per entendre i reinterpretar al geni empordanès en tota la seva complexitat pictòrica i personal. 

La vida i l’obra de Salvador Dalí no es poden entendre plenament sense conèixer la complexitat de les seves relacions familiars. El pare, el notari Salvador Dalí Cusí, n’era l’eix principal. Felipa Domènech, la mare, i la resta de les dones de la família van envoltar la vida dels dos germans, Anna Maria i Salvador, amb un coixí de tendresa i amor. Tota la família, i Anna Maria d’una manera especial, va fer pinya al voltant del futur pintor, per ajudar-lo en la seva formació. Però quan la tempesta va esclatar i el paradís blanc es va esvair, en l’obra de Dalí aquells referents amables es van transformar en noves icones terribles i sarcàstiques. Aquest llibre s’apropa a la història familiar dels Dalí per entendre fins a quin punt va marcar la producció creativa de l’artista.

En el seu interior amb un ampli capítol es coneix la figura del notari Dalí, amb dades inèdites, que permeten entendre l’abast de la rellevància de la figura paterna en la formació i l’obra del pintor. En el capítol dedicat a l’Anna Maria Dalí es revela part del seu diari inèdit, que ens permet conèixer, entre d’altres successos, la trobada entre la família Dalí i Federico Garcia Lorca la setmana santa del 1925, o bé com es va succeir el viatge a París i Bèlgica del pintor amb la seva germana i la tieta Catalina per conèixer Picasso o  com va passar l’estiu del 1927 Federico García Lorca a la llar dels Dalí a Cadaqués.

Mariona Seguranyes: Nascuda a Figueres, l’any 1972, és doctora en Humanitats, llicenciada en Història de l’Art i Màster d’especialització en Gestió del Patrimoni Cultural. S’ha centrat en les relacions de Dalí amb l’Empordà i amb la iconografia de la malenconia. És autora de diversos llibres entorn de l’art català, entre els quals Una visió artística de l’Empordanet (2006), Josep Pla i els pintors (2006), La mirada persistent. Història de la pintura a Figueres (1892-1960) (2013) i Pintors a la porta d’entrada al cap de Creus (2015). Ha estat comissària de diverses exposicions, com ara Francesc Gimeno i els paisatgistes del Montgrí (2007) o Francesc Vayreda (2013), que han donat peu a les publicacions corresponents. Ha estat curadora de l‘Atles paisatgístic de les terres de Girona (2010) i de la reedició del llibre d’Anna Maria Dalí Salvador Dalí vist per la seva germana (Viena Edicions, 2012), que ha estat l’origen del volum que presentem.