Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Casa Empordà acollirà l'exposició 'Després de la tempesta, arriba la calma' amb fotografies de totes les edicions del Concurs Ferran Pou de Meteorologia. Les jornades exploraran la meteorologia tan des del vessant artístic com científic

L'Ajuntament de Figueres organitza les III Jornades de Meteorologia, Aigua i Canvi Climàtic .

LAjuntament de Figueres organitzarà del 26 d'abril al 22 de maig les III Jornades de Meteorologia, Aigua i Canvi Climàtic, amb l'objectiu de donar a conèixer, reflexionar i fomentar el debat sobre l'impacte del canvi climàtic a l'Empordà i a la regió Mediterrània. Enguany, com a novetat, i en col·laboració amb el Museu de lEmpordàCasa Empordà acollirà l'exposició Després de la tempesta, arriba la calma amb fotografies de totes les edicions del Concurs Ferran Pou de Meteorologia, i s'explorarà la meteorologiatant des del vessant científic com artístic a través de tallers i sortides, a méde les ponències a càrrec dacadèmics i divulgadors.

Les Jornades, organitzades pel Servei de Medi Ambient de l'Ajuntament de Figueres, inclouen un programa de 9 activitats (6ponències i 3 tallers i sortides) adreçades al públic en general però també expert en la matèria. Les conferències tractaran sobre el trinomi meteorologia, aigua i canvi climàtic des d'un ampli ventall de perspectives.

Així, la xerrada inaugural serà a càrrec d'Alfred Rodríguez Picó, qui parlarà sobre la meteorologia des d'un aspecte poc convencional, la música, o li'nvestigador cultural i periodista especialitzat en innovació, creativitat i tecnologia, Jose Luis de Vicente, que analitzarà les expressions artístiques que tinguin el canvi climàtic com a centre de reflexió.

A més a més, les Jornades oferiran la possibilitat d'explorar la meteorologia des del camp visual a través de tallers i sortides per aprendre a fotografiar diferents fenòmens meteorològics, fer d'homes i dones del temps des d'una estació meteorològica i observar des del mateix terreny com els boscos s'adapten als efectes del canvi climàtic.

Pel que fa a l'exposició 'Després de la tempesta, arriba la calma', que es podrà veure a Casa Empordà del 25 d'abril al 22 de maig, recull contraposicions il·lustrades a través de la meteorologia i la seva variabilitat inherent. L'exposició respon a l'esperit de les jornades de fer divulgació sobre meteorologia i retre tribut la figura de lobservador meteorològic figuerenc, Ferran Pou.

L'exposició mostrarà imatges de la tramuntana, indicis de canvis de temps observant els núvols, diferents fenòmens atmosfèrics i manifestacions extremes duna meteorologia molt capriciosa a casa nostra, tot a través de la fotografia, un tipus de llenguatge gràfic molt potent, a labast de tothom. Una exposició per gaudir de lespectacularitat dels fenòmens meteorològics a partir les fotografies presentades a les quatre edicions que shan celebrat fins ara del Concurs Ferran Pou de Meteorologia.

El primer tinent d'alcalde i regidor de Medi Ambient, Francesc Cruanyes, ha afirmat que la "sensibilitat de l'Ajuntament vers el canvi climàtic és absoluta" i el que es pretén, des de l'Ajuntament, éexposar les causes i contribuir a pal·liar-ne els efectes". És per això les Jornades se celebraran en el marc de les Fires i Festes de la Santa Creu, i a Casa Empordà. Cruanyes ha agraït la predisposició i les facilitats per part de la família de Ferran Pou.

El director del Museu de l'Empordà, Eduard Bech, ha explicat que la mostra Després de la tempesta, arriba la calma a Casa Empordà encaixa perfectament amb les polítiques d'exposicions i continguts que s'estan impulsant des del Museu de l'Empordà i amb la idea de "museu connectat amb la resta d'àrees de l'Ajuntament" i que vol "anar més enllà de l'art", vinculant, en aquest cas, fotografia amb fenòmens meteorològics, i tractant temes d'actualitat com el canvi climàtic.

En el programa de les jornades, coordinades pel geògraf i climatòleg Carles Bayés, intervindran científics de renom com Javier Martín Vide o Gabriel Borràs, divulgadors i homes del temps com Alfred Rodríguez Picó o Eloi Cordomí.

Programa de les Jornades

Dijous 26 d'abril 19.30 h - Inauguració de les Jornades. Tot seguit, xerrada: "Meteorologia i música", a càrrec d'Alfred Rodríguez Picó, meteoròleg i divulgador científic.

Lloc: Casa Empordà. Plaça de l’Escorxador, 2.

Divendres 4 de maig 19.30 h - Xerrada: "L'impacte del canvi climàtic a Catalunya", a càrrec de Javier Martín Vide, catedràtic de Geografia Física (UB) i coordinador del Grup d'Experts en Canvi Climàtic de Catalunya.

Lloc: Casa Empordà. Plaça de l’Escorxador, 2.

Dissabte 5 de maig 17.30 h – 10:30. Taller: "Fotografiem la meteorologia", a càrrec d'Eloi Cordomí, presentador de l'espai El temps de TV3, i de Jaume Cusidó, fotògraf professional.

Lloc: La Cate. Ronda Rector Aroles, 4.

Dimarts 8 de maig 19.30 h - Xerrada: "Art i canvi climàtic", a càrrec de José Luis de Vicente, investigador cultural i periodista especialitzat en innovació, creativitat i tecnologia.

Lloc: Casa Empordà. Plaça de l’Escorxador, 2.

Dijous 10 de maig 19.30 h - Xerrada: "Plou com abans?", a càrrec de Vicent Altava-Ortiz, tècnic de l'Àrea de Recerca Aplicada i Modelització del Servei Meteorològic de Catalunya.

Lloc: Casa Empordà. Plaça de l’Escorxador, 2.

Dissabte 12 de maig 11.00 h - Taller: "Fem una previsió del temps", a càrrec de Lluís Regincós, membre de la Xarxa d'Observadors Meteorològics del Servei Meteorològic de Catalunya i observador meteorològic de l'Agencia Estatal de Meteorología.

Lloc: Estació Meteorològica Ferran Pou. Plaça Rosa dels Vents.

Dijous 17 de maig 19.30 h - Xerrada: "Salut i canvi climàtic", a càrrec de María Jesús Cruz, doctora i cap del grup de recerca de Pneumologia del Vall d'Hebron Institut de Recerca.

Lloc: Casa Empordà. Plaça de l’Escorxador, 2.

Dissabte 19 de maig 10.30 h - Sortida: "Adaptació dels boscos als impactes del canvi climàtic. Un cas pràctic a l'Albera", a càrrec de Gabriel Borràs, responsable de l'Estratègia Catalana d'Adaptació al Canvi Climàtic de l'Oficina Catalana del Canvi Climàtic, i d'Eduard Pla, doctor en ecologia i investigador del CREAF.

Punt de trobada: davant de l'Ajuntament de Cantallops.

Dimarts 22 de maig 19.30 h - Xerrada: "Canvi climàtic i fenòmens extrems", a càrrec d'Oriol Rodríguez, tècnic de l'Àrea de Predicció Meteorològica del Servei Meteorològic de Catalunya.

Lloc: Casa Empordà. Plaça de l’Escorxador, 2.

Inscripcions

Les xerrades, la sortida i els tallers són gratuïts. Per assistir-hi, cal inscriure's enviant correu electrònic a mambient@figueres.org o bé trucant al 972 03 23 35 indicant nom i cognoms, lloc de procedència, professió o lloc de treball, telèfon de contacte i, si es vol, comptes de les xarxes socials. En el cas dels tallers i de la sortida, també cal especificar a quin es vol assistir.

Per a qualsevol dubte dirigiu-vos a la Secció de Medi Ambient de l’Ajuntament de Figueres (tel. 972 03 23 35 - a/e mambient@figueres.org)