Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La consellera de Salut, Alba Vergés i l'alcaldessa, Marta Felip, han inaugurat aquest divendres el nou centre d’atenció primària (CAP) de Figueres, que rep el nom de Josep de Masdevall Terrades i es va posar en marxa dilluns 2 de juliol

Inauguració del nou CAP Josep de Masdevall Terrades.
Durant la inauguració, la consellera ha recordat els seus antecessors en el càrrec, sense els quals aquest CAP no hagués estat possible. També ha posat en valor que el nou equipament amplia la cartera de serveis d’atenció primària disponibles fins ara per a la seva població de referència. I ha destacat, sobretot, la incorporació de l’àmbit de la salut mental, “que volem que s’hi tingui accés des de la primària".
 
El nou equipament permet ampliar la cartera de serveis que hi havia fins ara, atès que, a part de medicina de família, infermeria, pediatria i infermeria pediàtrica, el CAP Josep de Masdevall Terrades oferirà també odontologia, extraccions, llevadoria i atenció a la salut mental després de l’estiu. La posada en marxa d’aquest nou centre ha comportat el tancament definitiu del centre assistencial de Figueres Sud, i els professionals que hi havia en aquell centre fan la seva activitat en el nou edifici des d’aquesta setmana.
 
Han acompanyat la consellera Vergés l’alcaldessa del municipi, Marta Felip, i una important representació del Departament de Salut, del  CatSalut i de l’Institut Català de la Salut, entitat que gestiona el centre. També ha participat a la inauguració Elia Camarasa, en representació de la família de Josep de Masdevall Terrades (Figueres 1740 – Trujillo 1801), que va ser un metge il·lustre, inspector d’epidèmies de l’aleshores Principat de Catalunya, així com metge de cambra del rei Carles III. El centre porta el seu nom a proposta de l’Ajuntament de Figueres.
 
El nou CAP s’aixeca sobre tres plantes que disposen d’un total de 22 sales de consulta, una de doble per a odontologia, una àrea polivalent amb quatre punts d’atenció i una àrea d’atenció continuada amb quatre boxs d’atenció. També hi ha una zona de despatxos, una àrea d’educació sanitària, una d’emmagatzematge i una àrea de personal. Entre obra i equipament, s’han invertit uns 4 milions d’euros per al CAP Josep de Masdevall Terrades.
 
D’altra banda, a partir del dilluns 9 de juliol, el nou CAP concentrarà tota l’atenció pediàtrica de l’Àrea Bàsica de Salut (ABS), que inclou la ciutat de Figueres i els municipis de Fortià, Riumors, el Far d'Empordà i Vila-Sacra. Així, a partir de la setmana que ve, el CAP Josep de Masdevall Terrades prestarà l’atenció a l’infant d’una manera integral: des de l’època prenatal fins als 14 anys. La concentració de la pediatria al CAP Josep de Masdevall Terrades suposarà una millora per a l’atenció a l’infant i adolescent, ja que tots els professionals de pediatria treballaran en equip i en el mateix edifici; de manera que es millora l’accessibilitat i la seguretat.
 
A banda d’aquestes millores, el trasllat de la pediatria al nou centre deixarà espai alliberat al CAP Ernest Lluch. Aprofitant aquest fet, es reorganitzarà l’atenció en aquest centre i es podran descongestionar les sales de consulta actuals (algunes de les quals havien de ser compartides), cosa que facilitarà l’organització de les visites.
 
Per la seva banda, el CAP Figueres Sud, situat al carrer Josep Roca i Bros, finalment es desmantellarà. Aquest centre es va posar en marxa l’any 2007 en una construcció prefabricada. Hi havia nou consultes (sis d’adults, dues de pediatria i una d’urgències), una zona de magatzem, dues petites sales d’esterilització i una àrea de personal.