Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Les pintures murals daten de mitjan del segle XIX i tenen finalitats pedagògiques. Representen motius de geometria, botànica, geografia o història

Finalitza la quarta fase de conservació-restauració de les pintures murals del Claustre de l’Institut Ramon Muntaner de Figueres, úniques a Catalunya.

Aquesta setmana han acabat els treballs de conservació-restauració de la quarta fase de les pintures murals de temàtica pedagògica del Claustre de l’Institut Ramon Muntaner de Figueres (Alt Empordà). Són uns murals de mitjan del segle XIX únics a Catalunya, amb figures  monocromes que destaquen sobre un fons cru, acompanyades de textos explicatius, que representen coneixements de geometria, botànica, zoologia, geografia i  història, talment com si es tractés d’il·lustracions d’un llibre de text. Tot i que se’n tenia constància documental, es creien desapareguts fins l’any 2016 moment en què uns treballs de manteniment de les façanes interiors del claustre de l’INS Ramon Muntaner els van fer sortir a la llum.

 

L’any 2016 es van fer una actuació en dues parts on es van fer prospeccions que van revelar l’existència de pintura mural a diferents paraments del claustre, se’n va determinar l’abast, es van extreure mostres per analitzar-les i es va valorar l’estat de conservació. També, en el 2016, es va delimitar la zona d’intervenció a dos paraments en els quals es van realitzar unes primeres proves de neteja, consolidació i reintegració.

 

El gener de 2017 es va fer una segona actuació per seguir amb les proves de neteja i retirada de les diverses capes que cobrien les pintures murals i determinar el procediment més adequat per a la realització de les intervencions futures.

 

L’actuació del 2021 va consistir en la neteja de les restes de repintades posteriors i d’altres materials sobre la superfície original de les pintures, així com la consolidació de les zones amb risc d’aixecament.

 

L’actual quarta fase ha consistit en la consolidació de les zones amb risc d’aixecament, l’aplicació i homogeneïtzació de morters per igualar la superfície i la reintegració cromàtica per harmonitzar tonalitats i definir millor les formes per tal d’aconseguir una lectura òptima. Les pintures dels paraments intervinguts fins ara estan dedicades a la botànica i la geometria. Queda pendent de treure a la llum la resta de pintures del conjunt consagrades a d’altres disciplines com la zoologia, la geografia o la història. La finalitat d’aquesta darrera actuació i de les anteriors ha estat preservar unes pintures singulars, assegurar-ne la conservació futura i facilitar la seva contemplació i interpretació. Els criteris aplicats han estat els de màxim respecte per la integritat de les restes originals i l’ús de materials afegits compatibles, estables i reversibles.

 

La intervenció s’ha portat a terme sota la direcció del Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat Catalunya amb la col·laboració de l’Ajuntament de Figueres i l’Institut Ramon Muntaner. Es preveu que aquests treballs tinguin continuïtat amb l’objectiu de posar a l’abast de les ciutadanes i ciutadans unes pintures murals úniques a Catalunya i a l’estat espanyol.

 

A la roda de premsa de presentació hi han assistit Mariona Seguranyes, regidora de Cultura de l’Ajuntament de Figueres, Mireia Mestre, directora del Centre de Restauració de la Generalitat,  Pere Rovira, cap de l’especialitat de pintura mural i escultura en pedra del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, Judit Birosta, conservadora-restauradora i Quim Bruguera, director de l’Institut Ramon Muntaner.