El proper 6 de febrer a partir de les 9 hores “Dissabte Transfronterer de les Matemàtiques a l’Alt Empordà (DITMAE)” al Centre de Formació Integrat Ferran Sunyer i Balaguer.
Què tenen en comú una pilota de futbol, la geometria euclidiana, un sorteig de la loteria, un missatge d’internet encriptat o una votació al Parlament?: Les Matemàtiques. Aquests són alguns dels descobriments que faran els estudiants de batxillerat i 4rt d’ESO de l’Alt Empordà, d’altres comarques gironines i també de la Catalunya Nord que vindran el proper dissabte a Figueres a concursar als tallers organitzats per la Fundació Ferran Sunyer i Balaguer, en col·laboració amb la Fundació Princesa de Girona (FPdGi).
La cinquena edició del Dissabte Transfronterer de les Matemàtiques a l’Alt Empordà (DITMAE) donarà l’oportunitat a aquests joves gironins apassionats de les matemàtiques de resoldre problemes de la vida real mitjançant el càlcul al costat d’estudiants universitaris dels graus en matemàtiques i de reconeguts catedràtics i professors de la Universitat Autònoma de Barcelona, com Joan Girbau i Jaume Aguadé.
Fomentar vocacions científiques en col·laboració
L’objectiu de la jornada és mostrar la presència de les matemàtiques en el món actual, tant en les diferents branques de les ciències (incloses les ciències socials) com en les noves tecnologies i, fins i tot, l’art; fomentar l’interès i la vocació científica al voltant de les matemàtiques; encoratjar el treball en equip i la participació activa en l’experimentació i la resolució de problemes; situar les matemàtiques i les seves branques en un context de problemes reals i de la vida quotidiana per distanciar-les del concepte de ciència abstracta allunyada del món real; i, finalment, posar un grup d’estudiants de secundària amb interès per les matemàtiques en contacte amb matemàtics professionals d’alt nivell i amb estudiants del Grau de Matemàtiques i del doble Grau de Matemàtiques i Física, amb la intenció d’acostar-los a la realitat de l’activitat matemàtica professional.
El dissabte de mates ofereix als participants la possibilitat de competir en quatre tallers diferents:
1. Papiroflèxia i matemàtiques: el paper de la geometria.
2. I si la suma dels angles d’un triangle no valgués 180 graus?
3. Votacions i eleccions: No tan fàcil com sembla, però podríem fer-ho millor.
4. Jugant amb l’atzar utilitzant nombres aleatoris.
Les parelles que resolguin millor els reptes proposats pels professors rebran l’obsequi d’una tauleta i seran convidats a participar als actes dels Premis Princesa de Girona d’enguany.
L’activitat està organitzada per la Fundació Princesa de Girona, la Fundació Ferran Sunyer i Balaguer i l’Ajuntament de Figueres, amb la col·laboració de professors i estudiants del Departament de Matemàtiques de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).
La coordinació de l’activitat és a càrrec de Jaume Aguadé, catedràtic del Departament de Matemàtiques de la UAB, assistit per un equip de tres col.laboradors format per Ricard Riba, Daisuke Takegami i Juanjo Toboso, estudiants de doctorat a la UAB. Tots tres tenen experiència en els DITMAE dels anys anteriors.
Cada taller comptarà amb la presència de dos monitors que assistiran el professor i atendran les consultes dels alumnes. Aquests monitors seran estudiants del Grau de Matemàtiques i del doble Grau de Matemàtiques i Física de la UAB. L’Ajuntament de Figueres i del Centre de Recursos Educatius de l’Alt Empordà ofereixen les instal·lacions i el grup JugaMat participa en la difusió del projecte.
El professorat:
Jaume Coll és professor al Departament de Matemàtiques de la UAB i també és professor d’ensenyament secundari. Durant tres cursos va ser professor a l’IES La Junquera i també té experiència en la formació d’adults (és professor al CFA Rafael Farré de Molins de Rei). És soci de l’Associació Espanyola de Papiroflèxia i s’ha dedicat amb intensitat a les relacions entre la papiroflèxia i les matemàtiques.
Joan Girbau és catedràtic emèrit del Departament de Matemàtiques de la UAB, membre de l’Institut d’Estudis Catalans i posseeix la Medalla Narcís Monturiol de la Generalitat de Catalunya. Fou president de la Societat Catalana de Matemàtiques. Ha desenvolupat una brillant carrera com a investigador en geometria diferencial, varietats complexes, foliacions holomorfes i teoria de la relativitat, camps en els que ha publicat diversos llibres de referència.
Xavier Mora és físic i matemàtic i és professor al Departament de Matemàtiques de la UAB. Ha fet recerca en equacions en derivades parcials i des de fa un temps s’interessa per la teoria dels mètodes de votació i elecció, que és un camp amb incidència a les ciències socials, l’economia i, també, les matemàtiques. És un camp que va néixer el segle XVIII quan Nicolas de Condorcet va comen ̧car a aplicar les matemàtiques i la teoria de probabilitats al problema de trobar maneres justes de prendre decisions col.lectives. Va ser guardonat per la Sociedad Española de Matemática Aplicada per la seva tasca de divulgació.
Lluís Quer és professor al Departament de Matemàtiques de la UAB, especialista en anàlisi estocàstica, equacions en derivades parcials estocàstiques i càlcul de Malliavin. Ha publicat un gran nombre d’articles de recerca sobre aquests temes i també té una notable experiència docent en les diverses branques de l’estadística.
Jaume Aguadé és catedràtic de geometria i topologia del Departament de Matemàtiques de la UAB, i director del Grup de Topologia Algebraica de Barcelona (GTAB). A banda de les seves contribucions científiques en teoria d’homotopia, teoria homotòpica de grups i espais classificadors de grups de Lie, ha desenvolupat una notable activitat de difusió de les matemàtiques.