Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Representa un augment de gairebé el 9% respecte el de 2022

Figueres presenta un pressupost expansiu de 70,8 milions d'euros centrant esforços en les polítiques socials i en la millora d'equipaments i serveis  .

 

7,2 milions d'euros es destinaran a inversions, un 6% més que l'any passat, per millorar l'espai públic, els equipaments i la modernització i posada al dia dels serveis municipals com l'enllumenat i l'asfaltatge

 

Destaquen els 2.125.000 euros per a la construcció de la nova escola Carme Guasch

 

El pressupost s'ha d'aprovar al ple municipal extraordinari que tindrà lloc demà dimarts

 

 

 

Figueres presenta un pressupost de 70.864.368,93 euros, el que suposa un increment del 8,99 per cent respecte el 2022, que va ser de 65 milions d'euros, amb l'objectiu d'impulsar la dinamització econòmica de la ciutat i el foment de l'ocupació, i alhora, modernitzar i continuar posant la ciutat al dia, sobretot pel que fa a equipaments, infraestructures i serveis per a les persones. En definitiva, un pressupost que marca la línia perquè la ciutat continuï avançant i per donar resposta a les necessitats socials i econòmiques.

 

El document segueix els següents criteris: en primer lloc, donar resposta a les necessitats socials i econòmiques provocades per la inflació i la crisi econòmica. En segon lloc, continuar la modernització destinada a posar al dia la ciutat en matèria d'equipaments, infraestructures i serveis, apostant per dimensionar-los adequadament a la realitat de la ciutat. Finalment, en tercer lloc, invertir recursos en la transformació econòmica i social de Figueres, aprofitant tot el seu potencial estratègic. 

 

 

Els comptes municipals preveuen un pla d'inversions de 7,2 milions d'euros, un 6 per cent més que l'any passat, que fou de 6,8 milions. Una de les inversions més destacades són els 2.125.000 euros per a la construcció de la nova escola Carme Guasch, que dona resposta a una reivindicació històrica per fer realitat un nou centre. Per altra banda, una altra de les prioritats és la millora de l'espai públic, la millora dels equipaments municipals (especialment esportius, educatius i culturals), la modernització i la posada al dia dels serveis municipals (enllumenat, aigua, clavegueram...):

 

Millora de l'espai públic: 600.000

                        Asfaltatge i via pública: 300.000 euros

                        Entorn antiga presó: 100.000 euros

                        Pujada del Castell: 200.000 euros

 

Pla de xoc equipaments esportius: 442.000 euros           

Millores en escoles: 200.000 euros

Plaques fotovoltaiques: 200.000 euros

Equipaments culturals: 987.026 euros

 

Millora en serveis:     1.972.584 euros

                        Enllumenat: 450.000 euros

                        Abastament Aigua:250.000 euros

                        Clavegueram: 300.000 euros

                        Millores sanejament aigua: 972.000 euros

 

La inversió per habitant és per l'any vinent de 151 euros per habitant.

 

Pel que fa a les polítiques de despeses, el pressupost 2023 de 70,8 milions d'euros es reparteix així:

 

Drets socials, habitatge i educació: 24,3%   

Neteja, manteniment i espai públic: 31,3%

Seguretat i convivència: 13,4%  

Solvència i sostenibilitat financera: 5,5%

Economia i treball: 2,7%

Bon govern , innovació i participació: 1,1%

Transformació digital i transparència: 3,1% 

Cultura, esports i turisme: 9%

Serveis Generals: 9,2%

 

En matèria de despeses, l'ampliació del capítol I, referent a despeses de personal (21,3 milions d'euros), es justifica principalment a causa de l'increment salarial dels treballadors públics que el Govern espanyol ha aprovat enguany. A banda, s'han previst les incorporacions de personal següents, per adaptar l'Ajuntament a les noves necessitats i dimensionar-lo adequadament a la realitat d'una ciutat de gairebé 50.000 habitants.

-Es preveu contractar un arquitecte tècnic i un treballador social, un tècnic del Pla Eductiu d'entorn, es reforça el personal de l'Oficina de Turisme i a Serveis Socials s'incorporarà un psicòleg, 7 educadors socials, un jurista, un coordinador i un tècnic auxiliar.

 

Pel que fa a l'endeutament previst és d'un 21,52 per cent menys que l'any anterior (4 milions d'euros), el que situa l'Ajuntament al 49 per cent, molt per sota el límit del 75 per cent que imposa la legislació vigent.

 

Cal destacar que no s'augmenta la pressió fiscal dels figuerencs i de les figuerenques, congelant les taxes i impostos per aquest 2023.

 

El ple extraordinari de demà dimarts ha d'aprovar els comptes municipals per a l'any vinent. Tal i com ja va passar l'any passat, es presenta en temps i forma perquè s'apliqui a partir de l'1 de gener de 2023.

 

Els fons Next Generation són part important d'aquest pressupost, amb inversions per a la Reforma del Museu Empordà (741.340 euros), rehabilitació d'habitatges (4 milions d'euros), la millora d'accessibilitat al Teatre el Jardí, Pavelló Roser Llop, Oficina de Turisme i Arxiu Municipal (143.000 euros) i pla de sostenibilitat turística (sol·licitud de 5 milions d'euros).

 

L'alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó, ha explicat que "presentem aquest pressupost amb responsabilitat, eficàcia, transparència i màxima exigència en la prestació de serveis a les figuerenques i figuerencs, amb l'objectiu final clar, el de millorar el benestar de la ciutadania i la seva qualitat de vida, apostant per oferir-los serveis i equipaments de qualitat, actualitzats i adaptats a les noves necessitats".