Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

S’impulsa una campanya per xarxes socials amb l’etiqueta #donesfemnosvisibles per fer visibles les dones de la ciutat

Figueres presenta els actes i les activitats del 8 de març adaptades a la pandèmia per reivindicar el paper de la dona i fer-les visibles .

Figueres ha presentat aquest matí les activitats per commemorar el dia internacional de les dones del 8 de març. Les activitats i actes d’enguany estan adaptats a la situació de pandèmia i es faran bàsicament en línia.  Totes tenen però, l’objectiu de mantenir viva una reivindicació encara més necessària que mai.

I és que La COVID 19 ha posat de manifest dos aspectes socials molt importants. Per una banda, que el món es pot pràcticament aturar: es poden tancar els negocis, les fàbriques, es pot modificar una part del sistema social i econòmic tal i com l'hem viscut fins ara, però durant tot aquest any ja d'emergència, molts col·lectius anomenats essencials han continuant més actius que mai perquè eren els responsables, bé de lluitar contra la pandèmia, bé donar cobertura a les necessitats bàsiques de la població. Aquests col·lectius, com s'ha vist, estan clarament feminitzats i per fi les dones s'han vist posicionades en el lloc que els hi pertoca i que històricament ha sigut negat: llocs centrals i de rellevància, llocs de cura, i absolutament necessaris per la continuïtat de la vida. Sense les cures el món no gira.

 

Per altra banda, i paradoxalment, la greu crisi que estan vivint, social i econòmica, afecta molt més a les dones perquè els llocs de treball que ocupen són els que s'han vist més afectats: sector com el turístic, el del comerç, treballadores de la llar. Vivim en un sistema injust on les dones ocupen els llocs pitjor remunerats, amb menys estabilitat i sense garanties... Per això les dones trigaran molt més a recuperar-se de les conseqüències de la COVID i això les posiciona, un cop més, en un lloc de molta més vulnerabilitat, exposant-les a la pobresa i a la precarització de la seva vida.

 

Per tot això, des de la regidoria de drets civils i feminismes, és molt necessari fer visibles les dones i donar-les veu. Amb aquest doble objectiu hem dissenyat un 8 de març amb les següents activitats, ideades des de la Regidoria de Drets Civils i Feminismes:

 

-Dia 8: a les 12 a la plaça de l'Ajuntament: lectura del manifest i il·lustració en directe que reivindicarà la figura i el paper de la dona.

 

-A les 18 hores: lliurament del Premi 8 de març: acte restringit en compliment de les mesures de protecció i seguretat. Aquest any s’hi ha presentat 24 propostes d’entre alumnes de tercer i quart d’ESO de la comarca on el tema central és la desigualtat.

 

- Llançament per xarxes d'una enquesta adreçada a dones amb la voluntat de donar un espai de reflexió i opinió. Creiem que és important que elles opinin i per això els demanen que contestin a les preguntes que hem elaborat per conèixer-les millor, i per dialogar des de l'administració local amb elles.

 

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdlxgYbzWfGA0Xha902cl6AeqOnv-MMwVcKFW5qbff9eTMMJA/viewform?usp=sf_link

 

També s'ha elaborat una enquesta per a les entitats de la ciutat per conèixer el "grau d'igualtat", per prendre la temperatura al teixit associatiu i si s'escau, posar a l'abast les eines necessaris per avançar en la igualtat també en aquest àmbit. L’objectiu és culminar amb la constitució d’un Consell local de dones, un espai de trobada on les dones de la ciutat puguin parlar i prendre decisions sobre les seves necessitats.

 

-Per últim, i per fer visibles totes les dones de Figueres en tota la seva riquesa i diversitat, les conviden a omplir les xarxes amb les seves fotografies a través de l’etiqueta #donesfemnosvisibles

 

-La façana del Teatre El Jardí s’il·luminarà de color lila el dia 8 de març

 

L’alcaldessa de Figueres i regidora de drets civils i feminisme, Agnès Lladó, ha explicat que “aquest any, més que mai, és més necessari que mai fer visibles a les dones i donar-los veu. Les dones són el 52% de la ciutadania de Figueres, i per tant, sense les dones, la nostra ciutat i el món en general no gira. Amb aquestes activitats volem reivindicar el paper de la dona a la nostra societat”.