La Biblioteca de Figueres fou una de les 8 biblioteques populars fundades per la Mancomunitat de Catalunya. El Pla de Biblioteques fou dirigit per Eugeni d’Ors, redactor del projecte inicial i director des de 1915 al desembre de 1919, i de Jordi Rubió, que el substituí i consolidà el primer sistema a Espanya de Biblioteques públiques.
La Biblioteca de Figueres, igual que la resta d’aquestes biblioteques pioneres, es va instal·lar en un edifici de nova planta, situat al carrer Ample i va ser inaugurada el 2 de juliol de 1922. Com a element innovador, els llibres estaven organitzats per tal de facilitar el lliure accés, oferia el servei de préstec, disposava d'un espai i de fons per al públic infantil, tenia uns horaris amplis i adequats a les necessitats de la població i estava atesa per un personal femení específicament format per a aquesta tasca en l'Escola de Bibliotecàries. Una de les primeres accions fou la constitució del Patronat de la Biblioteca Popular, format per representants de la política i la societat de la ciutat i presidit per Josep Puig Pujades. Les primeres bibliotecàries foren Olga Kirchner i Carme Banús, seguides d’Aurèlia Sabanés, Adela Riera i Justa Balló.
Tanmateix, la dictadura de Primo de Rivera frenarà l’embranzida cultural i no serà fins la proclamació de la segona República que es recuperarà l’esperit dels primers anys. Malgrat que el 1936 s’inicia la Guerra Civil, la Biblioteca no atura la seva activitat fins poc abans de l’entrada de les tropes franquistes a la ciutat i col·labora també amb el Servei de Biblioteques al Front. Amb l’edifici afectat parcialment pels bombardejos, caldrà que la nova administració se’n faci càrrec i ben aviat la Comissió Depuradora de llibres, comença a treballar en l’esporga de volums.
S’inicia així un període dur, els dietaris, les memòries i la correspondència d’aquests anys (1940-1962) descriuen la precarietat i el deteriorament del local i les instal·lacions.
El 1956 el ple de la Diputació Provincial de Girona accepta estudiar el projecte d’ampliació i reconstrucció de la biblioteca i s’inicia un projecte de reforma per annexionar a la biblioteca la part del local que la caixa d’estalvis provincial havia deixat lliure l’any anterior. Essent el 1960-1961 anys de reformes, fins a la inauguració del nou edifici de la biblioteca el 1962 en el mateix emplaçament de l’antiga biblioteca popular, que el 1969 rep el nom de “Biblioteca Popular Carles Fages de Climent”.
El 3 de novembre de 1972, al Museu de l’Empordà, tenen lloc els actes de celebració del cinquantè aniversari de la Biblioteca.
L’any 1979, la Generalitat de Catalunya assumeix les competències en biblioteques i el 1980 l’Ajuntament de Figueres aprova les obres d’ampliació i millora dels magatzems de la Biblioteca pública Fages de Climent. Serà el 1988 quan l’Ajuntament expressa la voluntat de traslladar la Biblioteca a un nou edifici.
El 1993 el Parlament de Catalunya aprova la Llei del Sistema Bibliotecari de Catalunya, atorga als municipis la competència de crear, regular, organitzar i gestionar les biblioteques de titularitat municipal, i a la Generalitat, les responsabilitats considerades de rang nacional.
Amb tot, el 1995 s’inicia la polèmica sobre la ubicació de la nova biblioteca comarcal, i el 1997 s’acorda que es farà a la plaça del Sol, en el solar de l’antic edifici de Correus any en què també es celebra el 75è aniversari de la inauguració de la biblioteca popular.
El 22 d’octubre de 1998 tenen lloc els actes amb motiu de la col·locació de la primera pedra de la nova Biblioteca Central Comarcal, situada a la plaça del Sol.
El 2 de juliol de l’any 2000 tenen lloc els actes d’inauguració de la nova biblioteca comarcal, ubicada a la plaça del Sol, i obra de l’arquitecte Jordi Casadevall. Amb l’arribada del nou mil·lenni i el desenvolupament de la societat de la informació, una vegada més la Biblioteca s’adapta al canvi: s’inicia la col·lecció digital de la Biblioteca Fages de Climent, s’ofereixen serveis de formació d’usuaris i d’alfabetització digital; es creen serveis d’atenció als ciutadans nouvinguts; es participa en programes d’informació sobre la Unió Europea; es potencien seccions específiques per a la cerca de feina, etc.
El fons de la Biblioteca s’amplia substancialment, i al mateix temps es dona accés a nous suports d’informació.
En anys successius la Biblioteca de Figueres s’acull al programa “Nascuts per Llegir” amb l’objectiu de promoure el gust per la lectura entre els infants de 0 a 3 anys. El mateix any comencen els primers clubs de lectura. A partir de 2007 es comença a oferir servei de connexió Wi-Fi als usuaris i l’Ajuntament considera la possibilitat d’ampliar els serveis de biblioteca pública amb un projecte de biblioteca filial a la zona coneguda com a Mas Torrent. Des d’aleshores el debat sobre l’ampliació dels serveis bibliotecaris a la ciutat segueix obert.
L’any 2008, en una iniciativa única a Catalunya, s’eliminen els tradicionals límits en la quantitat de documents que un usuari pot endur-se a casa. Ara és el mateix usuari qui decideix quants documents necessita.
I també s’amplien les activitats culturals i de difusió de la lectura, fent que la Biblioteca es converteixi en un important focus cultural de la ciutat. La Biblioteca és avui un equipament transversal àmpliament visitat per la ciutadania: famílies, estudiants, públic adult amb inquietuds culturals i nouvinguts se l’han fet seva. D’aquí que s’hagi escollit com a lema per celebrar el centenari “Sentim la Biblioteca!”, reflectint aquest sentiment de comunitat, d’estima per part d’una ciutadania que en moltes ocasions ha crescut en sentit literal i figurat venint a la Biblioteca.
Una Biblioteca de les persones que treballa per les persones. Espai de coneixement i informació, de cultura, d’acollida i de trobada.
PROGRAMACIÓ CENTENARI BIBLIOTECA DE FIGUERES
Del 2 de juliol al 31 de desembre de 2022
Al marge de l’habitual programació cultural de la Biblioteca de Figueres, amb motiu del centenari hem programat un seguit d’activitats per a tots els públics que transmeten l’estima pels llibres i la lectura i, alhora, reivindiquen la importància de les biblioteques com a equipaments culturals transversals oberts a la ciutadania, posant en valor la tasca que duen a terme, així com també el curs històric de la biblioteca a la ciutat, els seus fons, en especial la col·lecció local, i les professionals que han marcat la seva trajectòria al llarg dels anys.
FESTA DE CELEBRACIÓ DEL CENTENARI
Dissabte 2 de juliol, 19.00 h Biblioteca Fages de Climent
19.00 h – Alive, Companyia La Sala
Peça de dansa a l’exterior de la Biblioteca en el marc del festival Figueres es Mou
19.20 h – Parlaments institucionals i discurs inaugural a càrrec de Màrius Serra, escriptor i periodista.
20.00 h – Pastís de llibres per celebrar els 100 anys de la Biblioteca i copa de cava.
Acompanyament musical de Hop’s Duo. Albert Llovet, piano i Tomy Muñoz, clarinet.
21.00 h – Espectacle Ex-Libris de la Cia. Voël al Teatre Municipal El Jardí
Ex-libris és un espectacle plàsticament bell on els llibres són protagonistes. Una proposta escènica que ens parla de com els llibres i la lectura ens fan créixer, de com poden ser passeres d’un camí, de la seva capacitat per apropar-nos a altres veus, als llibres que esperen ser llegits i que lluiten per la seva supervivència, per no caure en l’oblit.
També ens parla de la falta de comunicació en una societat tecnològica i dels petits detalls del dia a dia, font de felicitat que sovint passa inadvertida.
Una mirada poètica a través de les pàgines dels llibres, el quadrant rus, la bola d’equilibris i la música en directe de Marc Sastre que ens farà viatjar per aquest món d’emocions.
Circ contemporani per a tots els públics, on grans i petits podreu descobrir els efectes d’una bona lectura!
EL JOGLAR. ARNAU TORDERA CANTA JACINT VERDAGUER
Dimecres 10 d’agost, 22.00 h
Programació estiu Figueres Cultura
Si Verdaguer –cim de la poesia i la llengua catalana– és el trobador, l’Arnau Tordera és el joglar que difon els seus versos submergint-se en el seu projecte més auster, més intimista i genuí.
Amb l’únic acompanyament de la veu i la guitarra clàssica interpreta íntegrament l’obra “Verdaguer, ombres i maduixes” que OBESES va publicar l’any 2017. Un gir absolut de la partitura amb un nou arranjament complet que cerca l’essència de la trobada entre música i poesia.
Totes les peces de l’obra, tots els personatges i tots els versos de Verdaguer queden conjugats en el cant del Joglar que rescatarà de l’oblit aquesta forma arcaica i preciosa d’explicar històries.
INAUGURACIÓ CLUBS DE LECTURA
Dimecres 28 de setembre, 19.00 h
Biblioteca Fages de Climent
Conferència inaugural a càrrec de Lluís Agustí
Enguany serà aquest bibliotecari i professor de futurs bibliotecaris a la Facultat d'Informació i Mitjans Audiovisuals de la Universitat de Barcelona, l’encarregat d’encomanar-nos les ganes de llegir tot parlant-nos de la capacitat amplificadora dels límits de les nostres vides que té la lectura.
Lluís Agustí, Diplomat en Biblioteconomia i Documentació, llicenciat en Filologia Romànica (Portuguesa) i doctor en Informació i Documentació. Professor de la Facultat d'Informació i Mitjans Audiovisuals de la Universitat de Barcelona (UB) de Recursos i Serveis de Referència i Desenvolupament de Col·leccions. Coordinador del postgrau de Prescripció Lectora de la UB i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, és també director de l'Escola de Llibreria de la UB. Ha estat director de biblioteques a Barcelona, Lisboa, París, Brussel·les i Nova York, ha impartit també docència a la Universidade Nova de Lisboa. Editor i traductor literari, ha estat col·laborador de cultura del diari Avui i locutor de ràdio a París en programes culturals.
INSTAL·LACIÓ: LA BIBLIOTECA DE LA CURIOSITAT INFINITA
Diumenge 2 d’octubre, matí i tarda
Teatre Municipal El Jardí
Una instal·lació en què més que llegir viurem els llibres!
Un espectacle i una instal·lació on se’ns convida a recórrer les diferents seccions per descobrir el material poètic i fantàstic que s’amaga en el món dels llibres.
El públic, convertit en protagonista, es prepara per descobrir una biblioteca especial on cada llibre és un viatger que si bé no pretén canviar el destí de cap ànima sí que ofereix la possibilitat de convidar-la cap a un univers fascinant.
La biblioteca de la curiositat infinita no fa passar les ganes de saber sinó que augmenta les ganes de llegir. Els llibres són portes -diuen- entra i queda't.
Espectacle per a tots els públics
Idea original: Marga Socias
LLIBRÀLEGS V. Una proposta teatral enmig de llibres
Dijous 25 de setembre, a les 19.30 h
Biblioteca Fages de Climent
Amb les actrius Mercè Pons i Meritxell Yanes
Una trobada a la segona planta de la biblioteca, on les emocions vinculades a la paraula seran les protagonistes principals.
Una proposta de teatre íntim, en la qual s’enllacen quatre històries breus entre dues actrius que interpreten vuit personatges diferents a partir de textos de dos autors i dues autores imprescindibles del panorama català: Marta Aran, Toni Gomila, Lara Díez Quintanilla i Jordi Casanovas, que també assumeix la direcció de les quatre històries.
El projecte Llibràlegs va néixer en el marc del festival Temporada Alta 2014, impulsat pel dramaturg i director Jordi Prat.
EMPORDONESES
Despertar els clàssics. 20 obres essencials i 100 anys de lectura pública
De l’1 d’octubre al 15 de gener de 2023
Enguany, la 13a edició d’Empordoneses vol sumar-se a la celebració dels 100 anys de biblioteca pública a Figueres. L’exposició, comissariada per Pilar Farrés i M. Mercè Cuartiella, parteix d’un seguit de clàssics literaris empordanesos i en fa una relectura artística i literària a càrrec d’artistes i autors i autores contemporanis.
VISITES COMENTADES ALS FONS ESPECIALS DE LA BIBLIOTECA
Dissabtes 12 de novembre i 10 de desembre, a les 11 h
Biblioteca Fages de Climent
Una visita per a descobrir el patrimoni bibliogràfic de la Biblioteca Fages de Climent, llibres impresos al segle XVIII, Premsa antiga, llibres de bibliòfil i manuscrits d’escriptors.
MOSTRES SOBRE EL FONS HISTÒRIC DE LA BIBLIOTECA
Des del mes de maig i fins a finals d’any, es podran veure diverses mostres de documents de valor bibliogràfic a les vitrines del vestíbul de la biblioteca, com ara documentació dels primers anys d’activitat d’aquest equipament, documents representatius de la inauguració de l’edifici de la Biblioteca Popular, el 2 de juliol de 1922 i de la inauguració de l’actual equipament, el 2 de juliol del 2000, i obres del fons històric de la biblioteca.
Pintar el llibre, llegir la pintura: petita història de la lectura en l’art
XERRADA A CÀRREC DE MIQUEL DEL POZO
Dimecres 19 d’octubre, a les 18.30 h
Biblioteca Fages de Climent
Recorregut per la presència dels llibres en l’art i detalls d’autors que a partir de la lectura evoquen altres mons i els plasmen damunt de les teles.
Present i futur de les Biblioteques públiques
CONVERSA ENTRE CARME FENOLL I CIRO LLUECA
Dijous 3 novembre, a les 18.30 h
Biblioteca Fages de Climent
A dia d’avui Carme Fenoll és la Directora de l'Àrea de Cultura i Comunitat de la Universitat Politècnica de Catalunya, mentre que Ciro Llueca és el director de Biblioteca i Recursos d’Aprenentatge de la UOC i el director d'Editorial UOC.
Ambdós són bibliotecaris de llarg recorregut amb un ampli bagatge professional però, sobretot, són dos apassionats de les biblioteques on sempre han treballat per portar-hi innovació. Per això, amb motiu del Centenari de la Biblioteca, els hem convidat a mantenir una conversa distesa sobre el present i el futur de les biblioteques públiques.
JORNADA DE PATRIMONI FOTOGRÀFIC
Els àlbums de fotografies de Josep M. Cañellas: una mirada en profunditat
Divendres 18 i dissabte 19 de novembre
Biblioteca Fages de Climent
Jornades per posar en valor els Àlbums Rubaudonadeu, donar a conèixer la nova digitalització de les imatges, presentar el resultat de les recerques recents sobre el fotògraf Josep M. Cañellas, així com debatre sobre la importància i la necessitat de donar-los a conèixer fora del nostre àmbit.
Organitza: Institut d’Estudis Empordanesos i Biblioteca Fages de Climent
LECTURA DRAMATITZADA DELS DIETARIS DE LA BIBLIOTECA
La Funcional Teatre
Dramatúrgia: Olga Cercós
Dijous 15 de desembre, a les 19.00 h
Auditori Caputxins
Lectura dramatitzada per explicar la història de la Biblioteca de Figueres a partir dels dietaris, correspondència històrica i altres textos.
La redacció dels dietaris de les biblioteques populars de la Mancomunitat es va iniciar a partir de 1920, any en què Jordi Rubió i Balaguer va accedir al càrrec de director de la Xarxa. Varen néixer com un document de gestió interna, per deixar per escrit la rutina diària de la feina a la Biblioteca: entrades i sortides de documents, les diferents tasques realitzades, visites d'inspecció, etc. En ocasions, però, les bibliotecàries, amb el seu estil personal, també deixaven constància dels fets ocorreguts en el dia a dia, convertint aquests documents en un testimoni de la vida de l'època, des de la Dictadura de Primo de Rivera, l'adveniment de la II República, la Guerra Civil, la desfeta republicana i l'entrada de les tropes franquistes amb la consegüent Dictadura.