Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La programació, adreçada públics de diferents edats i interessos, inclou dues celebracions destacades, l'acte final de l'Any Pep Ventura el 3 de febrer i la cloenda oficial de la capitalitat l'11 de març. Fins ara s'han celebrat més de 120 propostes des del febrer del 2017

Figueres presenta el programa de cloenda de la capitalitat de la sardana i del bicentenari del naixement de Pep Ventura.

L'Ajuntament de Figueres ha presentat aquest vespre a l'Auditori Caputxins el programa del quart i últim trimestre de Figueres Capital de la Sardana i del Bicentenari del naixement de Pep Ventura, amb prop d'una vintena de propostes que se sumen a les 120 activitats que ja s'han celebrat des del mes de febrer del 2017. La programació, adreçada a públics de diferents edats i interessos, inclou dues cites destacades, l'acte final de l'Any Pep Ventura el 3 de febrer i la cloenda oficial de la capitalitat l'11 de març.

La cloenda del bicentenari de Pep Ventura, que es va iniciar el passat 2 de febrer, data de naixement del compositor figuerenc, es farà al llarg d'un cap de setmana, amb l'acte central el dissabte 3 de febrer, a les 7 del vespre, a l'auditori de Caputxins, en el decurs del qual es presentarà, en formats diferents, tres materials elaborats a l'entorn del músic:

- Exposició virtual Sardanes, dedicada també, en bona part, a Pep Ventura i realitzada per Joaquim Rabaseda i Anna Costal en coordinació amb la Confederació Sardanista de Catalunya i l'empresa Bisdixit.

Això no és una biografia de Pep Ventura, una monografia publicada per l'Editorial Gavarres que, amb motiu del bicentenari de Pep Ventura, la Confederació Sardanista de Catalunya va encarregar a Anna Costal Fornells (doctora en musicologia i professora de l’Escola Superior de Música de Catalunya), qui fa una relectura del mite historiogràfic del músic.

- Concert amb la Cobla de Cambra de Catalunya per presentar el disc Música romàntica a Figueres, editat pel Departament de Cultura de Generalitat de Catalunya dins la col·lecció Fonoteca de Música Tradicional Catalana amb motiu del bicentenari de Pep Ventura. Es tracta d'un disc enregistrat per la mateixa Cobla, sota la direcció de Jesús Ventura i l'assessorament d'Anna Costal.

La cloenda del 200 aniversari del naixement de Pep Ventura es complementarà amb els actes del dia 4 de febrer, amb el concertFigueres en gala, una ballada popular a la Rambla, al matí, i amb una prèvia el mateix dia 2, amb l'espectacle Victor Català, la senyoreta de l'Escala.

La cloenda de la Figueres Capital de la Sardana se celebrarà el cap de setmana del 10 i 11 de març, ja que la vila de Montblanc inicia la seva capitalitat el dissabte següent dia 17. Comptarà amb una jornada el diumenge 11 de març que unirà la festa de les entitats de Cultura Popular de la ciutat en el decurs de la qual s'inaugurarà el monument a la sardana a la plaça de la Música, ¾i per a la qual es compta amb la col·laboració de l'Associació de Veïns de l'Eixample ¾, amb un concert-espectacle de producció pròpia, Triplepicat, que s'estrenarà a Figueres i que es preveu que recorri altres ciutats del món sardanista. L'espectacle ha estat composat per Jordi Molina a partir d'un guió de Jaume Nonell, narrat per Cristina Cervià i interpretat per músics i balladors de Figueres, Perpinyà i Torroella de Montgrí.

Per últim, cal destacar les activitats al Consell Comarcal, que organitzarà una doble exposició de temes sardanístics, a càrrec del pintor de Llançà Manel Martínez, i del fotògraf de l'Escala, Basili Gironés. En el marc d'aquesta exposició, Jordi Lara presentarà, a través d'un espectacle, el seu llibre Una màquina d'espavilar ocells de nit.

El regidor de Cultura Popular i Festes, Quim Felip, ha anunciat que la seva voluntat i la del Govern és la de prolongar la plenitud de la cultura popular que viu la ciutat més enllà de la cloenda del bicentenari i de la capitalitat: "Cal que les entitats i la ciutat aprofitem tota aquesta explosió que ha suposat el 2017 i siguem capaços de mantenir la flama de la il·lusió, el compromís de participació i el nivell artístic, per tal que l'any 2018 i els successius siguin tant o més rics com aquest".

L'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, ha destacat que fins ara la ciutat ha pogut “revisitar” la sardana des de tots els angles i les perspectives possibles: "Hem assaborit la sardana des de tots els punts de vista, més enllà de les tradicionals ballades, en múltiples formats, i abraçant diferents generacions, i amb un nivell d’investigació i divulgació excel·lent" i ha agraït la tasca duta a terme amb il·lusió i constància per tots els agents implicats.

En l'acte també hi han intervingut el president de la Confederació Sardanista de Catalunya, Joaquim Rucabado; i la presidenta del Foment de la Sardana Pep Ventura, Montserrat Mauné.

Els detalls i la resta de la programació, es pot consultar en el tríptic adjunt.