Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Figueres presenta el Pla de transició energètica per reactivar l’economia, lluitar contra el canvi climàtic i garantir el progrés social.

L'Ajuntament de Figueres  ha presentat aquest matí el pla estratègic de transició energètica de la ciutat, un projecte que preveu ser la guia per generar actuacions destinades a avançar cap a una nova cultura energètica. Una transició amb objectius ecològics i sostenibles, però alhora, també, com un revulsiu econòmic i social. El pla té un lideratge de l’Ajuntament però amb la implicació de tots els actors i sectors.

 

L’execució del pla es contempla en el termini de 5 anys (2021-2025), amb una inversió de 40.550.000 euros en 48 programes específics.

 

Amb els fons europeus Next Generation s’obre una oportunitat única per reactivar l’economia i socialment. L’objectiu és fer una ciutat més neta, més sostenible, més justa i més propera.

 

Els objectius principals del Pla són liderar l’ús de les energies verdes, abaratir l’energia i acabar amb la pobresa energètica, diversificar l’economia amb nous sectors estratègics i enfortir els sectors econòmics de la ciutat.

 

Pel que fa a la transformació energètica, l’aposta és bàsicament per l’energia fotovoltaica, amb l’objectiu de cobrir el 10% del terme municipal per abastir tota la ciutat. Alhora, s’aposta per una xarxa elèctrica intel·ligent (Smart Grid), els parc solars i comunitats d’ús compartit per acostar la producció al territori (Km 0), la creació d’una empresa elèctrica municipal així com la creació d’un nou sector d’energia verda a Figueres, com a centre productiu i formatiu.

 

La transformació energètica va lligada amb la transformació econòmica i social, amb la creació i desenvolupament de nous sectors que se’n poden beneficiar, com ara el sanitari i l’agroalimentari, la transformació dels sectors preeminents existents (comercial, turístic i de serveis), la millora de la competitivitat empresarial i la reducció de costos amb auditories i mesures concretes, la priorització dels polígons com a actors principals dins la transició (Grenn PAEs). Alhora també es preveu aprofitar la transició per eradicar la pobresa energètica a la ciutat.

 

 

 

Les principals línies estratègiques del Pla són:

 

Ciutadania:                -Plaques solars d’autoconsum en edificis particulars

                                   -10 Comunitats d’Ús compartit per generar energia verda i barata

                                   als barris de Figueres.

                                   -Cicles formatius per crear nous llocs de feina: instal·lacions

elèctriques, eficiència energètica i energies renovables.

 

 

Polígons i empreses: -Compra conjunta d’energia per aconseguir preus més baixos i

reduir costos.

-Parcs solars per produir energia als polígons d’activitat

econòmica

-Instal·lació de 5G per millorar la competitivitat

 

Transport:                  -50 punts de recàrrega de vehicles elèctrics

                                   -Transport públic sostenible per connectar l’Àrea Urbana de

Figueres

-Distribució coordinada de mercaderies amb vehicles elèctrics

 

Comerç i Serveis:      -Millora d’aïllaments i il·luminacions per reduir costos energètics

de comerços i PIME’s

-

 

Segons l'alcaldessa Agnès Lladó "Hem de saber aprofitar els fons NextGeneration de la UE per transformar la ciutat i el Pla estratègic ens dona les eines per fer-ho juntament amb els actors econòmics i socials de la ciutat"