Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Els alumnes de secundària de la ciutat participaran en l'elecció del cartell musical de l'edició del 2017 Es modifica el sistema d'adjudicació de les barraques que valorarà el retorn social a la ciutat dels ingressos obtinguts per les entitats El Pla d'Acció aplica les propostes de consens elaborade

Figueres posa en marxa els canvis al model de l'Embarraca't prioritzant la participació activa dels joves i de les entitats socials.

L’equip de govern de l’Ajuntament de Figueres ha posat en marxa un pla d’acció per canviar el model de l’Embarraca’t amb un conjunt d’iniciatives que ja es començaran a aplicar en l’edició del 2017. Aquestes mesures, fruït de les propostes de consens elaborades per la Comissió Mixta de l’Embarraca’t, tenen com a objectius principals facilitar la participació activa del col·lectiu de joves així com de les entitats que treballen en projectes de caire social a la ciutat.

Una de les principals modificacions que ja s’aplicaran de cares a l’edició de l’Embarrca’t 2017 és el sistema d’elecció dels grups musicals del cartell. L’Ajuntament, el Consell Local de Joventut i els instituts de la ciutat estan buscant un sistema que permeti als alumnes dels centres de secundària de Figueres participar en l’elecció dels grups i artistes de l’Embarraca’t de la propera edició.  

Aquesta iniciativa busca confeccionar una programació ajustada als gustos i preferències dels usuaris principals d’aquest esdeveniment a través d’un sistema encara més participatiu que l’actual, ja que fins ara aquesta decisió era presa per les entitats adjudicatàries de barraques de cada edició. Amb aquesta i altres accions es vol aconseguir una major participació dels joves en els òrgans de presa de decisió que ajudin a evitar el dèficit de representació de membres d’aquest col·lectiu que hi ha hagut en els últims anys. De fet, a mig termini, la intenció és que el Consell Municipal de Joventut -que s’ha de constituir- sigui  l’òrgan principal de la gestió de les barraques de Figueres.

Una altra de les novetats rellevants que s’aplicaran el 2017 serà la modificació de les bases del sistema d’adjudicació de les barraques. A partir de la propera edició, es valorarà principalment que les entitats adjudicatàries inverteixin els ingressos obtinguts amb la concessió a projectes socials a la ciutat. Per aquest motiu, les associacions que vulguin optar a l’adjudicació hauran de presentar un projecte detallat amb el destí dels fons econòmics ingressats que s’hauran de dedicar íntegrament a finançar iniciatives socials en benefici de la ciutat i de la seva gent.   

Aquest nou sistema d’adjudicació és una oportunitat per donar visibilitat i fons de finançament a les entitats de Figueres que treballen en projectes socials a la ciutat.  I, alhora, pretén contribuir a canviar la percepció que la població té d’aquest esdeveniment. Més enllà de la seva vessant lúdica i festiva, els ciutadans i ciutadanes visualitzaran que els diners generats a les barraques ajuden a finançar projectes i iniciatives socials i, per tant, contribueixen a reforçar el teixit associatiu de la ciutat. Com que s’interpreta que l’adjudicació d’una barraca equival directament a una subvenció, els adjudicataris hauran d’avenir-se a tenir fiscalitzats els ingressos i hauran d’acreditar la destinació dels diners obtinguts.

Mesures de consens de la Comissió Mixta

Les novetats que ja es començaran a aplicar el 2017 recullen les propostes de consens elaborades per la Comissió Mixta sobre el model de l’Embarraca’t, formada pels grups municipals amb representació a l’Ajuntament, les associacions de veïns i les entitats juvenils. Al llarg de més d’una desena de reunions celebrades els dos darrers anys, aquesta comissió consultiva i participativa ha analitzat i debatut aspectes relacionats amb aquesta tradicional activitat de les Fires. Fruït del debat i la reflexió, la Comissió va aprovar un document de consens que marcava les línies estratègiques del format per a futures edicions de l’Embarrca’t..

La regidora de Joventut de l’Ajuntament de Figueres, Núria Galimany, ha destacat que els canvis que s’introduiran en l’edició de l’Embarracat són "modificacions de gran transcendència que posen en marxa un nou model de l’Embarracat que vol apropar-se molt més als joves, potenciar el retorn social d’aquest esdeveniment i millorar la connexió i percepció que la ciutadania té d’aquesta festivitat".

Document de consens de la Comissió Mixta sobre el model de l’Embarraca’t

Primer. Abans de decidir quin és el millor emplaçament per al nou model, hem de dissenyar i planificar un model d’èxit que permeti compatibilitzar els diferents interessos en joc com són, sense ser exhaustius, l’afluència de gent, la seguretat, l’harmonització de l’oci amb el descans veïnal, la proximitat amb la ciutat...

Segon. Cal que en la reflexió sobre el model de l’Embarraca’t s’hi incorporin nous actors i que hi tinguin veu col·lectius que fins ara no n’han tingut. Això, però, s’ha d’articular de tal manera que aquesta comissió en sigui l’altaveu.

Tercer. Cal que les entitats adjudicatàries de barraca s’avinguin a tenir fiscalitzats els seus ingressos de tal manera que hi hagi transparència tant en els ingressos que realitzen com en el retorn que aquests ingressos generen a la ciutadania. Això permetria construir un relat sobre la utilitat pública de l’Embarraca’t, ja que es visualitzaria el retorn de cada euro que la ciutadania es gasta a l’Embarraca’t.

Quart. Els criteris d’adjudicació d’estands a l’Embarraca’t han de canviar. L’antiguitat o ser membre del consell local de joventut no poden ser criteris únics. Cal que el procés d’adjudicació puntuï altres qüestions com la finalitat de les entitats i els seus projectes. Cal tendir a la idea que la concessió d’un estand equival a una subvenció indirecta i que, per tant, la gestió d’aquesta concessió s’ha d’equiparar a criteris d’adjudicació de subvencions.

Cinquè. D’uns anys ençà, la programació no és representativa de la ciutadania. En tot cas, no és una programació de festa major. Es qüestiona el mecanisme actual de presa de decisions pel que fa a l’elecció de grups musicals. També la representativitat de les entitats que escullen aquests grups.