Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

En el cas de la ciutat, s’hi aplicarà una metodologia específica per conèixer amb profunditat les disponibilitats hídriques, la demanda d’aigua, els usos de l’aigua, estudiar els escenaris de futur en un context de canvi climàtic

Figueres participa en el projecte InnWater de la Unió Europea.

L’Ajuntament de Figueres juntament amb les entitats Office International de l’Eau (OIEAU) (França), Université de la Reunion (França), Etifor SL (Itàlia), Université de Rouen Normadie (França), Fundació Eurecat (Catalunya), Stiftelsen Stockholm International Water Institute (Suècia), Rekk Energiapiaci Tanacsado KFT (Hongria), European University Institut (Itàlia), Kozep-Tisza-Videki Vizugyi Igazgatorsag (Hongria), Consiglio Di Bacino Brenta (Itàlia), European Water Regulators WAREG (Itàlia) i Westcountry Rivers Trust LBG (Gran Bretanya), participen en el projecte InnWater (Promoting Social Innovation to renew multi-level and cross sector Water governance) finançat per la Comissió Europea en el marc del programa Horizon Research and Innovations Actions 2023-2026.

 

L’objecte del projecte és dissenyar i assajar instruments de governança de l’aigua en ciutats i territoris amb problemàtiques particulars de gestió de l’aigua. Inclou una part de recerca i innovació a càrrec dels socis tecnològics del projecte i la seva aplicació en territoris concrets. Un dels territoris d’aplicació és la ciutat de Figueres (i per extensió la conca de la Muga) que és un exemple de territori amb problemes d’abastament d’aigua per episodis de sequera. En el cas de Figueres, s’hi aplicarà una metodologia específica (adaptada a la seva singularitat) per conèixer amb profunditat les disponibilitats hídriques, la demanda d’aigua, els usos de l’aigua, estudiar els escenaris de futur en un context de canvi climàtic i identificar i involucrar els agents implicats en la gestió de l’aigua. L’àmbit territorial de treball és el conjunt de la conca de la Muga.

El projecte té una durada de 36 mesos amb inici el dia 1 de març de 2023 i finalització el 28 de febrer de 2026.

El pressupost total del projecte InnWater és de 2.834.847,5 €. D’aquest el pressupost que li correspon a l’Ajuntament de Figueres és de 98.987,5€ que inclou, despeses de personal, contractació de serveis i despeses de funcionament del projecte (traduccions, desplaçaments, dietes). El finançament del programa és del 100% de la despesa a càrrec de la Unió Europea.

 

Representants de l’Ajuntament de Figueres, Fisersa i la Fundació Eurecat es van reunir fa unes setmanes amb la gerència de l’Agència Catalana de l’Aigua per presentar-los el projecte i avaluar formes de col·laboració.

 

Des de l’Ajuntament de Figueres s’espera que aquest projecte permeti disposar de més i millor informació sobre la gestió de l’aigua a la conca de la Muga i avançar en noves formes de governança de l’aigua.