Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Figueres organitzarà la ciutat en districtes per fer una administració més propera i participativa.

L'Ajuntament de Figueres  ultima l’organització de la ciutat en districtes. L’objectiu és facilitar la participació ciutadana i el desenvolupament local així com realitzar propostes de millora per a cada districte en temes com les infraestructures, els equipaments escolars, els pressupostos participatius, l’espai públic... Aquesta organització permetrà adaptar-se a les necessitats de cada zona de la ciutat, que són diferents les unes de les altres i poder donar resposta a les diferents necessitats.

 

Properament començarà una prova pilot en dos dels possibles districtes: Cendrassos-Eixample-Horta Capallera i Rally Sud-Presó.

 

La delimitació de la ciutat en districtes és un element molt positiu i una eina per millorar la gestió de la ciutat, per apropar als ciutadans el consistori, però sobretot per a fer partícips els figuerencs en la millora dels seus barris, dels seus carrers, amb una major participació ciutadana. És una aposta compartida i treballada amb la ciutadania. Els consells territorials són espais d’utilitat per intervenir en la presa de decisions.  I és que els barris són espais de convivència, on els ciutadans que hi viuen coneixen les necessitats reals, les realitats socials que hi conviuen.

 

Els Consells de Districte  són consells territorials oberts a tota la ciutadania que s’han d’utilitzar per a intervenir en la presa de decisions, amb l’ampliació de la informació i els punts de vista de què disposa l’equip de  govern. Els consells  han de permetre informar, donar resposta i consultar les opinions i demandes ciutadanes que es formulin relacionades amb el territori i amb projectes que s’estiguin duent a terme, decidir actuacions conjuntes i prendre decisions de manera consensuada, tractar temes pròxims amb l’objectiu de construir ciutat i reduir la distància existent entre Ajuntament i Ciutadania i viceversa. Són espais de construcció col·lectiva.

 

A cadascun dels districtes hi haurà com a mínim un centre eductiu públic, ja que podria ser l’espai físic de trobada i de treball del Consell. Cada Consell aglutinarà els  diferents sectors socials de cada districte (societat civil organitzada i no organitzada) amb l’objectiu de tractar i incidir en la valoració i presa de decisions en temes territorials que afecten al conjunt de veïns de cada districte.

 

 El procés deliberatiu per a la definició exhaustiva i implementació inicial d'una estructura de consells de barri a figueres està subvencionat per la Diputació de Girona en el marc de les subvencions per a polítiques de foment de la participació ciutadana (convocatòria 2020).

 

L’alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó, explica que “la delimitació de la ciutat en districtes pretén apropar les necessitats i requeriments reals dels ciutadans a l’administració, donar resposta a la realitat socioeconòmica de la ciutat i acostar l’ajuntament als ciutadans”.

 

El regidor de Serveis Comunitaris, Habitatge i Foment de la Participació, José Castellón, valora molt positivament aquesta organització de la ciutat ja que es posa fil a l'agulla a treballar des de la proximitat i des de les necessitats reals dels figuerencs i de les figuerenques i alhora, és un impuls al foment de la participació ciutadana.