Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Figueres es promociona a Madrid amb una presentació a FITUR i al Círculo de Bellas Artes.

  • Figueres inicia a Madrid, amb motiu de FITUR 2024, una campanya de promoció cultural i turística de la ciutat i de la figura de Salvador Dalí, que es presentarà també al llarg d’aquest any a Barcelona i París.

 

  • El primer dels actes de promoció ha tingut lloc aquest vespre al Círculo de Bellas Artes de Madrid amb una recepció institucional organitzada per l’Ajuntament de Figueres i la Fundació Gala-Dalí per exposar els principals atractius dalinians de la ciutat per aquest 2024.

 

  • L’acte, conduït per Tània Tapia, corresponsal a Madrid d’El Matí de Catalunya Ràdio, ha comptat amb els parlaments de Carmen Páez, directora general de Industrias Culturales, Propiedad Intelectual y Cooperación (Ministerio de Cultura); Montse Aguer, directora dels Museus de la Fundació Gala-Salvador Dalí; Mariona Seguranyes, regidora de Cultura, Patrimoni i Turisme Cultural de l’Ajuntament de Figueres i Jordi Masquef, alcalde de Figueres i vicepresident del Patronat de Turisme Costa Brava Girona.

 

  • En el marc de la recepció s’ha presentat la campanya “Casa Natal Salvador Dalí: de Figueres al món”, pensada pel període de Setmana Santa i estiu 2024, i que dona continuïtat al desplegament promocional dut a terme amb motiu de la inauguració de la Casa Natal, el passat 20 d’octubre, sota el lema “Obrim les portes de Dalí” i “On tot va començar”.

 

  • Per aquesta nova campanya s’ha rodat un espot promocional dirigit per David Pujol, director de cinema i autor, entre altres, del documental “Esperando a Dalí” (2023). L’espot, que es pot veure en català i castellà i està subtitulat en anglès i francès, pren com a protagonistes la ciutat de Figueres i la figura emblemàtica del geni empordanès.

 

 

 

Una recepció conjunta al Círculo de Bellas, organitzada per l’Ajuntament de Figueres i la Fundació Gala-Dalí, per exposar els principals atractius dalinians de la ciutat per aquest 2024

 

Aquest any 2024, la ciutat de Figueres celebra diversos aniversaris importants relacionats amb la figura del seu fill més il·lustre, el mestre Salvador Dalí. Aquesta mateixa setmana, el 23 de gener, es va complir el 35è aniversari de la seva mort; el proper 11 de maig, el 120è aniversari del seu naixement, i el 28 de setembre, el 50è aniversari de la seva última gran obra, el Teatre Museu Dalí. Finalment, el 20 d'octubre, la Casa Natal de Salvador Dalí, el darrer projecte cultural recent inaugurat a Figueres, complirà el seu primer any obert al públic.

 

En el marc de totes aquestes efemèrides, el Museu Dalí presenta una de les exposicions temporals més importants organitzades fins ara, dedicada a “El Crist de Portlligat”.

 

La recepció d’avui, organitzada conjuntament per l’Ajuntament de Figueres i la Fundació Dalí, ha servit per exposar els principals atractius dalinians de la ciutat per aquest 2024. El Círculo de Bellas Artes de Madrid ha acollit aquest vespre la presentació de la nova campanya promocional “Casa Natal Salvador Dalí: de Figueres al món”, en el marc d’un recepció institucional que ha comptat amb la presència del Ministeri de Cultura amb la seva directora general d’Indústria cultural, de mitjans de comunicació, escriptors, editors, periodistes especialitzats i comunicadors destacats de Madrid, autoritats, empresàries, actors socials, econòmics i polítics. L’acte ha estat presentat per la corresponsal a Madrid d’El Matí de Catalunya Ràdio, Tània Tàpia.

 

Montse Aguer, directora dels Museus Dalí, ha presentat l’exposició del Crist de Portlligat: “El Crist de Sant Joan de la Creu, és una pintura a l'oli de dos metres d'altura que representa la particular revisió estètica que fa Dalí del motiu clàssic de la crucifixió cristiana. L’obra s'exposa per primera vegada a Espanya des de l'any 1952 i es podrà veure a Figueres fins al 30 d'abril d’aquest any”.

 

Mariona Seguranyes, Cultura, Patrimoni i Turisme Cultural de l’Ajuntament de Figueres, ha posat en relleu “La Casa Natal avui és un homenatge de la ciutat de Figueres cap a Dalí i alhora un reconeixement pel llegat que l'artista va deixar a la ciutat en forma del Teatre-Museu Dalí i la Fundació que el governa.”

 

Finalment, per cloure l’acte, Jordi Masquef, alcalde de Figueres i vicepresident del Patronat de Turisme Girona Costa Brava, ha destacat: “Dalí va ser qui va reivindicar i va aplicar el fet de fer-se universal des de l'ultralocal. Connectat sempre a les arrels, Figueres i l'Empordà, es va projectar al món sencer.”

 

En el marc de l’acte ha tingut lloc la presentació de la nova campanya promocional de la ciutat de Figueres i la Casa Natal Salvador Dalí, amb la presentació de l’espot dirigit pel premiat director de cinema David Pujol (director del recentment estrenat documental “Esperando a Dalí”). L’espot, d’un minut 30 segons de durada, es pot veure en català i castellà, amb subtítols a l’anglès i francès. La campanya gràfica que acompanya l’espot, disponible en 4 idiomes (CAT/CAST/FR/ENG) té com a principals protagonistes la imatge de Dalí i el nom de Figueres.

 

 

ENLLAÇ AL VÍDEO (disponible a partir de dijous 25 a les 21 h)  

ENLLAÇ ALS MATERIALS DE LA CAMPANYA

 

 

La Casa Natal, un equipament cultural per descobrir l’essència interior del geni empordanès, es va inaugurar el passat 20 d’octubre sota el claim “Obrim les portes de Dalí” i “On tot va començar”. La Casa Natal Salvador Dalí esdevé el primer equipament cultural d’iniciativa pública que permetrà mostrar la figura del geni des dels seus inicis, i des del vessant més personal i íntim; posar en valor la seva vinculació emocional i artística amb el territori empordanès; i alhora contextualitzar la Figueres de principis del s. XX. La Casa complementa així la visita als espais dalinians, on s’exposa bona part de l’obra del geni.

 

 

Figueres i la Casa Natal Salvador Dalí, a FITUR 2024

 

La ciutat de Figueres i la figura de Dalí seran presents també divendres 26 a la Fira Internacional de Turisme FITUR 2024, amb un espai destacat a l’estand de l’Agència Catalana de Turisme i una presentació de la nova campanya a touroperadors i mitjans especialitzats que tindrà lloc a les 12 h a cura de Jordi Masquef, alcalde de Figueres i vicepresident del Patronat de Turisme de la Costa Brava Pirineu de Girona i Eduard Bech, director de la Casa Natal Salvador Dalí.

 

 

El Dalí íntim i el Dalí espectacle (“On tot va començar”)

 

La transcendència dels primers anys de vida familiar en la personalitat de Dalí està àmpliament documentada, i aquesta personalitat està completament lligada al seu art, com queda explicat durant la visita, que permet aprofundir en els lligams familiars del geni: la conflictiva relació amb el pare, que l’acabarà desheretant i expulsant de casa; amb la mare, Felipa Domènech, que moriria quan Dalí tenia només 16 anys; amb la seva germana Anna Maria, quatre anys menor que ell, amb qui mantindria una estreta relació fins el 1929, any en què Dalí coneix a Gala.

 

La Casa Natal parla de la vida íntima i de la vida pública de Salvador Dalí. De la vida íntima, en els mateixos espais que el van veure néixer i créixer. La resta de l'edifici presenta la vida pública i mediàtica del geni (les nombroses performances, el treball amb Hitchock i Walt Disney, la seva relació amb els mitjans de comunicació, etc.). Sense deixar de banda el context de la Figueres de principis de segle XX i la influència i la importància de la geografia empordanesa en la seva trajectòria vital i artística.

 

La Casa Natal és el primer equipament cultural que neix amb la voluntat d’explicar la persona i el personatge de Dalí, d’aquí la necessitat d’explicar On tot va començar i De Figueres al món, que són els claims del projecte.

 

Presentació al Círculo de Bellas Artes