Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Al matí se celebrarà l’acte institucional, i a la tarda-vespre tindrà lloc la cercavila Populària i el concert inaugural

Figueres es proclamarà Capital de la Sardana 2017 el dissabte 11 de març.

Figueres es proclamarà Capital de la Sardana 2017 el proper dissabte 11 de març. Per celebrar-ho, s'ha preparat un ampli programa d'activitats que se celebraran al llarg de tot el dia, amb la implicació d'entitats de cultura popular d'arreu i amb la presència d’autoritats de tot Catalunya. Figueres serà la 5a Capital de la Sardana amb un ampli projecte que abasta fins i tot activitat fora del territori català, i que coincideix amb la celebració del bicentenari del naixement de Pep Ventura, que ja va començar el passat 2 de febrer.

Així, dissabte, 11 de març, a les 11 del matí, al Teatre Jardí de Figueres, se celebrarà l'esdeveniment solemne de Proclamació amb la presència de alcaldessa de Figueres, Marta Felip i el conseller de Cultura, Santi Vila; els regidors de l'Ajuntament de Figueres; l'alcalde de Mollerussa, Marc Solsona; el coordinador de Capital de la Sardana, Víctor Sallés; el president de la Confederació Sardanista de Catalunya, Joaquim Rucabado i la presidenta del Foment de la Sardana Pep Ventura de Figueres, Montserrat Mauné. La musicòloga i locutora de Catalunya Ràdio Victòria Palma llegirà el pregó de proclamació. Tot seguit l'esdeveniment comptarà amb el traspàs simbòlic de la bandera de la capitalitat de Mollerussa a Figueres. A continuació es revelaran els Premis Capital de la Sardana 2017, els guardons amb més prestigi i reconeixement del món de la sardana. A l'esdeveniment també es viurà un moment molt especial amb l'estrenarà la sardana de la capitalitat, obra de Martí Fontclara. La part musical anirà a càrrec de la cobla Marinada.

Un cop finalitzat aquest esdeveniment, s'anirà fins a la plaça de l'Ajuntament, on es destaparà la placa commemorativa que acreditarà Figueres com a Capital de la Sardana 2017. A continuació, hi haurà mitja ballada de sardanes amb la cobla Marinada, totes elles estaran totes relacionades amb les Capital de la Sardana precedents. A les 16.30 h hi ha prevista la cercavila  'Populària', una activitat que s'organitza cada 2 anys. Sortirà de la plaça Josep Tarradellas, fins a la plaça de l'Ajuntament, on totes les entitats i grups de cultura popular de Figueres actuaran per oferir una mostra de la cultura popular pròpia.

S’hi podran veure l'Esbart Dansaire Figueres, l'esbart Mediterrània Dansa, els gegants de Figueres i la colla castellera de Figueres, entre d'altres. A més a més, els geganters i els castellers han convidat d'altres grups relacionats amb la seva activitat. Així, a l'esdeveniment hi participaran els gegants de Montblanc i els castellers de Santa Cristina d'Aro. També hi participarà la colla de sardana esportiva de Cassà de la Selva, Mans Amigues, i el seguici del pubillatge, amb la presència de l'hereu de Catalunya.

Per cloure la jornada, a les 19 h, al teatre El Jardí, tindrà lloc el concert inaugural de Figueres Capital de la Sardana 2017, amb la cobla Marinada i Bisbal Jove. El programa d'aquest concert serà d'alt valor musical, amb peces com Nupcial, de Ricard Lamote de Grignon o La presó de Lleida de Joaquim Serra. El concert el dirigiran Xavi Molina i Jordi Montoliu.

D'altra banda, de les 16 h a les 18 h la Xarxa de Televisions Locals emetrà diversos continguts i esdeveniments en directe de l'inici de Figueres com a Capital de la Sardana. A més a més, al llarg de la jornada s'interpretaran diverses sardanes de Pep Ventura, de qui se celebren els 200 anys del seu naixement. I també es comptarà amb la participació del nou gegant de Figueres que representa la figura del creador de la sardana moderna. Tot això busca reforçar la vinculació entre el bicentenari de Pep Ventura i la capitalitat sardanista.

El regidor de Cultura Popular i Festes, Quim Felip, es mostra satisfet per celebrar l'inici oficial de Figueres Capital de la Sardana i afirma que "la capitalitat és un esdeveniment de referència obligada durant tot un any, un espai on conviuran la festa, la tradició i el vessant crític i cultural pel món de la sardana i la dansa catalana" i, per tant, la intenció és "impactar directament sobre la societat actual, no només com una activitat sardanista, sinó també com un esdeveniment cultural i festiu", afirma Felip.

Per la seva banda, l'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, explica que enguany la ciutat serà "un pol d’atracció cultural, turístic i econòmic, una excel·lent oportunitat per dinamitzar i rellançar la projecció de Figueres i la comarca". "La ciutat serà un punt de trobada no només pel sardanisme, sinó obert a tothom a múltiples activitats que giren al voltant d’aquesta cita", assegura l'alcaldessa.

Figueres pren el relleu de Mollerussa, que durant el 2016 ha ofert més de 20 activitats relacionades amb el món de la sardana i la cobla. Les altres Capital de la Sardana han sigut Arenys de Munt (2013), Barcelona (2014) i Calella (2015). L'any que ve la ciutat escollida per a aquesta tasca és Montblanc.

Tots els actes són gratuïts.

Més info a www.capitalsardana.cat/figueres2017