Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

És un projecte experimental que tirarà endavant el Servei de Control de Mosquits de la Badia de Roses i del Baix Ter i l'Ajuntament de Figueres i que pretén crear un espai idoni a la ciutat per què els estornells hi pernoctin sense provocar les molèsties habituals a altres zones de la ciutat.

Figueres engega un projecte per reubicar els estornells a la pineda de la pujada del Castell.

L'Ajuntament de Figueres juntament amb el Servei de Control de Mosquits de la Badia de Roses i del Baix Ter ha engegat un projecte per reubicar els estornells que pernocten a la ciutat durant la tardor i l'hivern a un espai que causi menys molèsties als veïns i a més facilitar la visualització dels espectacles de vol dels estols que realitzen aquesta ocells al capvespre.

Aquest espais són les pinedes situades a la pujada del Castell de Sant Ferran. En diferents espais d'aquestes pinedes s'han fet les següents actuacions per tal d'atraure els estornells i aconseguir que hi pernoctin:

1. Repujar el brancatge inferior dels pins de la zona per evitar que els depredadors terrestres hi puguin accedir.

2. Crear un enllumenat a la zona del dormidor. Els estornells busquen arbres il·luminats com a dormitoris ja que això els protegeix dels depredadors alats nocturns. És per això que s'il·lumina l'interior de diferents pins de la pujada del Castell.

3. Es reprodueix el so de veus d'estornells. S'han instal·lat quatre altaveus que reprodueixen la veus dels estornells just abans del capvespre.

Totes aquestes mesures s'implanten prèviament a l'arribada dels estornells hivernants que es calcula que poden arribar a ser entre 15.000 i 30.000 exemplars.

A part d'allunyar els estornells de zones que causaven més molèsties com el Parc Bosc o la Rambla, si els estornells dormiten en aquest espai, des del Castell de Sant Ferran i altres punts enlairats de la ciutat es podran veure els vols dels estols d'estornells que es fan cada capvespre i que atrauen amants de la fotografia i la natura. Són els anomenats "Starling murmuration".

Per la regidora de Medi Ambient Sònia Trilla "La ubicació dels estornells a la zona de la pujada del Castell permetria alliberar la seva presència a altres espais de la ciutat on causen més molèstia. És un projecte innovador que creiem que pot ser una solució a la problemàtica dels estornells a la ciutat que passin per la reubicació i no tant per altres tècniques més agressives"