Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'alcaldessa de la ciutat, Marta Felip, està convençuda que aquesta previsió serà la "definitiva" perquè coincideix amb el compromís del conseller Gord&oacu

"Ho valorem molt positivament; és una esperada notícia des del 2011". L'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, valora així l'anunci fet pel conseller Gordó on es deia que la presó del Puig de les Basses entraria en funcionament el 2014. L'alcaldessa s'ha mostrat convençuda que aquesta previsió serà la definitiva, després dels nombrosos ajornaments, perquè coincideix amb les paraules del conseller de Justícia quan, poc després d'assumir el càrrec al Govern, es va comprometre a obrir-lo "en la major brevetat possible". Ara bé, el consistori insisteix que cal tenir completats els accessos del centre penitenciari i les obres d'urbanització per poder-lo posar en funcionament.

L'anunci d'aquest dimecres no ha agafat per sorpresa a l'Ajuntament, perquè fa un mes ja va rebre una notificació d'aquest departament sobre aquesta qüestió. Segons ha explicat l'alcaldessa, en ella es deia que calia avançar en l'acabament de les obres d'urbanització i el restabliment dels terrenys del Puig de les Basses, tal com defensa des de fa temps el consistori, i per tant, que es demostra que totes dues administracions van "en la mateixa direcció".

Amb aquest anunci, l'Ajuntament celebra poder tenir un "escenari de futur real" per poder seguir avançant cap a l'obertura. L'alcaldessa també ha subratllat que quan es parla de la "urgència" perquè obri aquest centre penitenciari no és tant perquè hi hagi una situació "d'emergència" en l'actual presó de Figueres sinó perquè ha de resoldre els "problemes d'ocupació" que hi ha a aquest centre penitenciari i al de Girona. I recorda que el de Puig de les Basses és un "equipament magnífic" que està acabat des de fa més de dos anys.

Els accessos, un aspecte clau i molt reivindicat

Tot i que no s'han concretat terminis, l'Ajuntament treballa amb la previsió de tenir uns 10 mesos per completar tots aquells aspectes pendents per poder posar en funcionament la presó, com són també els accessos al centre penitenciari.

Concretament, el que es demana és connectar la presó per la banda sud a través de la carretera vella de Llers fins a la carretera general mentre que per la banda nord es reclama tenir completat l'enllaç de l'AP-7, una obra molt reivindicada al territori des de fa més de trenta anys ja que només es permet el moviment en un sol sentit. Així, els vehicles que entren a l'autopista per aquest accés només poden anar en direcció a la Jonquera i només en poden sortir els vehicles que venen del nord.

Des de fa poques setmanes, aquesta obra que ha de completar l'enllaç Figueres Nord s'ha desencallat. El Ministeri de Foment va publicar l'anunci de les expropiacions el març passat i es preveu que les actes prèvies d'ocupació dels terrens afectats es signin durant aquest maig. Des del territori, esperen que les obres puguin començar abans de l'estiu.

El Puig de les Basses es va començar a construir el 2008. Fa més de 61.000 m² i pot acollir 750 reclusos. Va costar 108 milions d'euros i els sindicats van denunciar en el seu moment que mantenir-la tancada costava 1 milió d'euros cada mes. 


Informació de l'ACN