Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament de Figueres commemora els 400 anys de la mort del cèlebre novel•lista Miguel de Cervantes amb un seguit d’actes entre el 28 d’octubre i el 30 de novembre que reflexionen sobre l’escriptor i la seva obra.

 Figueres celebra els 400 anys de la mort de Cervantes amb un cicle d'activitats dedicades al novel•lista.

El consistori vol homenatjar aquest gran referent de la literatura universal, autor d’un conjunt d’obres excepcionals d’entre les quals la més coneguda i llegida ha estat  El ingenioso hidalgo don Quijote de la Mancha, traduïda a pràcticament totes les llengües i interpretada en clau contemporània al llarg dels anys pel seu pes en la cultura occidental.

Les jornades s’inauguraran el divendres 28 d'octubre a La Cate amb una conferència a càrrec de la figuerenca Rosa Navarro Durán,catedràtica i estudiosa de la literatura del Segle d’Or, que parlarà sobre els mecanismes narratius que empra Cervantes en les seves novel·les a Cervantes y los trucos de las novelas policiacas.

Enguany, la conferència prèvia a la visita nocturna al cementiri el Dia de Tots Sants anirà dedicada a la recurrent presència de la mort en les obres de Cervantes. El forense Narcís Bardalet, el catedràtic de literatura espanyola Joan Manuel Soldevilla i el biòleg Josep Maria Dacosta presentaran al Tanatori Funerària Vicens Les morts de Cervantes. Una visió forense-literària de l'obra de l'autor del Quixot.

El 10 de novembre, l’Auditori Caputxins serà l’escenari de la lectura dramatitzada del monòleg teatral La última salida de Sancho Panza, d'Ignasi Garcia Barba;  el dia 17 a la Biblioteca Fages de Climent Joan Manuel Soldevilla presentarà el llibre La ciudad imaginada, un opuscle editat per l'editorial figuerenca Cal·lígraf que analitza la relació de Cervantes i don Quijote amb Barcelona; i, el dia 25, el Consorci i els Amics del Castell de Sant Ferran han organitzat al Castell la conferència Espada y pluma. Cervantes y los tercios españoles, amb l'expert en història militar Jesús Heras, que farà un recorregut per la vida i les circumstàncies que van envoltar la trajectòria com a soldat del novel·lista.

Per tancar el cicle, en col·laboració amb Diòptria, el 30 de novembre es projectarà a La Cate la pel·lícula Honor de cavalleria d’Albert Serra, la qual ofereix una mirada innovadora i transgressora, sempre respectuosa amb l’esperit de l’obra original, sobre el Quixot.

El regidor de Cultura, Alfons Martínez, ha destacat la importància que té dedicar un cicle a Cervantes a Figueres, no només pels referents històrics que es poden trobar a la ciutat, també perquè “el Quixot té una visió panoràmica que li dóna una actualitat permanent, i és molt interessant donar-la a conèixer. La participació de diferents entitats figuerenques en aquestes jornades permet teixir complicitats i, al mateix temps, reflexionar al voltant de Cervantes i la seva obra des de diferents perspectives”.