Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La ciutat de Figueres ha estat escollida Capital de la Sardana el 2017. La decisió es va prendre a Calella, en un dels últims actes com a capital d’enguany que acull el municipi del Maresme.

Figueres, Capital de la Sardana 2017.

Figueres exercirà aquest paper amb un projecte basat en la commemoració del bicentenari del naixement del músic figuerenc, i creador de la sardana moderna, Pep Ventura. Una base que servirà d’excusa per organitzar xerrades i conferències -sobretot basades en la figura de Ventura-, a més de potenciar el tradicional Aplec de Sardanes de la capital de l’Alt Empordà que el 2017 arribarà a la 56a edició.

La capital de la Sardana té com a objectius contribuir a ampliar la difusió i el prestigi social de la sardana, augmentar la seva cohesió en l’àmbit cultural dels territoris al nord i sud de Catalunya i Andorra, i també promoure i projectar el municipi designat com a capital, tant a l’interior com a l’exterior de les fronteres polítiques del país.

El regidor de Cultura Popular, Joaquim Felip, agraeix el nomenament i recorda que “des de la ciutat s’ha treballat -els últims anys- per promoure i conservar la cultura popular catalana com ho demostra la recuperació de la Pubilla i Hereu de Figueres el 2008 o l’organització de la 33a Trobada Nacional de Trabucaires de Catalunya el passat mes de març”.

L’alcaldessa de Figueres, Marta Felip, explica que aquest nomenament “és també un reconeixement al Foment de la Sardana Pep Ventura, entitat que de forma incansable ha treballat per promoure el ball nacional durant els 50 anys de vida. Un aniversari que aquest any tota la ciutat hem celebrat cedint el protagonisme del pregó de la Santa Creu al Foment”.

Capitalitat Sardana
La comissió capital de la Sardana, entitat independent que pertany a la societat civil i està formada per la Confederació Sardanista de Catalunya i l’Obra del Ballet Popular, és qui ha implantat i desenvolupa la capitalitat de la Sardana en l’àmbit esmentat anteriorment, que inclou tres estats europeus, en col.laboració amb els municipis designats.

Qualsevol municipi pot aspirar a ser designat com a capital de la Sardana. Per ser-ho ha de presentar la corresponent candidatura i ser avaluat per la comissió, d’entre les candidatures presentades en cada edició. El 2014 aquest paper el va desenvolupar la ciutat de Barcelona, mentre que el 2016 ho farà Mollerussa.