Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El model de gestió permet sortir a l'Ajuntament del Pla d'Estabilitat Pressupostària (PEF), i tenir molta més capacitat financera i de gestió pressupostària

Figueres aprova el pressupost 2020 i recupera la sobirania econòmica després de 4 anys.

L'ajuntament de Figueres ha aprovat inicialment aquest dimecres el pressupost per a l'any 2020, que ascendeix a un import total de 59.697.501,18€. Figueres recupera la sobirania econòmica després de 4 anys i surt del Pla d'Estabilitat Pressupostària (PEF), la qual cosa significa tenir molts més  capacitat financera i de gestió pressupostària.

L'alcaldessa, Agnès Lladó, explica que "això ha estat possible gràcies al model de gestió responsable, eficaç i transparent, a fer uns comptes amb rigor i realistes. Sortir del PEF ens dona autonomia i sobirania per decidir autònomament sobre els comptes municipals".

Lladó ha afegit que "el pressupost 2020 és un pressupost fet amb rigor, per posar ordre als comptes municipals, sense augmentar els impostos als ciutadans".

Per la seva banda, la regidora d'Hisenda, Maria Gratacós ha desglossat el pressupost per àrees, com s'ha estructurat i ha destacat que "és un document realista, tant en la previsió d’ingressos com en la de despeses, per posar la ciutat de Figueres al dia. Hem eliminat despeses supèrflues i hem incrementat la contractació de personal de serveis urbans a peu de carrer com guàrdies urbans o treballadors de la brigada municipal per donar resposta a les necessitats dels figuerencs i de les figuerenques"

 

Eixos principals dels pressupost

1. Un pressupost basat en el rigor i la contenció.

El pressupost 2020 està pensat per ser executat i comptant amb els ingressos reals i ajustat a les necessitats de les persones, la ciutat i a cada àrea de l'Ajuntament. El pressupost augmenta un 2,18%, bàsicament per la millora en l'eficiència en el cobrament de les taxes que fins ara no es cobraven.

2. Un pressupost que contempla les ordenances fiscals en les que no augmenten els impostos.

Figueres és l'única ciutat important de la demarcació de Girona que no els augmenta, conscients de la situació socioeconòmica dels ciutadans i ciutadanes de Figueres.

3. Esforç en el capítol 1 de contractació de personal.

El pressupost 2020 fa un esforç per a l'increment de personal que la ciutat necessita per funcionar, sobretot a peu de carrer: 7 policies, 5 membres de la brigada municipal, 1 arquitecte municipal, serveis tècnics i cobriment de places vacants. S'incrementa en 660.000 euros, gairebé un 4% més que l'any 2019.

4. Un pressupost que augmenta les inversions un 27,29% 

S'aposta per a la realització d'inversions estratègiques de la ciutat: nou pavelló municipal, ampliació (2a fase) del centre Ferran Sunyer, la restauració de la casa natal de Salvador Dalí, la millora de l'enllumenat públic (augmenta un 50% la inversió), la millora en equipaments esportius: vestidors i tancaments de l'Estadi Albert Gurt, l'adequació de vestidors, grades i protecció de la piscina, il·luminació del camp de futbol Marca de l'Ham i tancaments de la piscina entre altres.

5. Altres apostes estratègiques per a la ciutat

200.000 euros per a pressupostos participatius

+50% inversió en equipaments educatius

70.000 euros d'ajudes per a habitatges buits per tal de posar-los en lloguer social

Augment del 22% en ajudes en serveis socials

Augment del 114% en foment del comerç i del 100% en turisme cultural.

 

6. La seguretat com a prioritat

La despesa en seguretat augmenta un 18,56% respecte el 2019, el que suposen 808.000€ més.

 

7. Eliminació de les despeses supèrflues.

Es volen evitar "clientalismes i barra lliure" per tal d'afavorir a tots els figuerencs i figuerenques de forma equitativa i igualitària.

 

 

Les inversions més destacades del pressupost 2020 són:

 

Nou pavelló municipal: 1.500.000 euros

Adequació vestidors, grades i protecció piscina: 84.000 euros

Vestidors estadi Albert Gurt: 125.000 euros

Il·luminació camp de futbol Marca de l'Ham: 50.000 euros

Centre Ferran Sunyer: 280.000 euros

Asfaltatge voreres: 500.000 euros

Enllumenat públic: 350.000

Casa Natal Salvador Dalí: 294.000 euros

Reformes Museu Empordà: 135.000 euros

Pressupostos participatius: 200.000 euros

Obres Museu del Joguet: 87.000 euros