Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Figueres rebrà el 18 de desembre al Teatre Municipal el Jardí el 23è concert, d’un total de 24, del cicle “Música contra la pobresa infantil”, a càrrec del Cor i l’Orquestra Amics UNESCO Barcelona dirigida per l’empordanès Gonçal Comellas.

Figueres acull un dels 24 concerts solidaris arreu de Catalunya contra la pobresa infantil.

Aquest cicle està impulsat per la Fundació Música Solidària i coorganitzat amb la Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA CX i, en el cas del concert a Figueres, també compta amb el suport de l’Ajuntament.

El cicle va tenir el tret de sortida ara fa un any a Barcelona i des d’aleshores ha passat per diferents municipis catalans, Figueres el 23è. El seu objectiu és doble: d’una part, fer arribar la música clàssica arreu de Catalunya i, de l’altra, i molt important, la captació d’ingressos per als programes socials centrats en la pobresa infantil de les Càritas Diocesanes Catalanes. Es vol contribuir a visualitzar i conscienciar la ciutadania d’aquesta realitat propera que afecta tantes famíliesi es pretén que els concerts també facin arribar la música a llocs i persones on no arriba habitualment.

En el concert del 18 de desembre a Figueres, que es farà a les 6 de la tarda al Teatre Municipal el Jardí, es presenta El Messies de Händel, una obra imponent molt adient per aquestes dates que dirigirà el mestre Gonçal Comellas i interpretarà el Cor i l’Orquestra Amics UNESCO Barcelona. El preu de l’entrada és de 15 euros a platea i llotges i de 12 euros a l’amfiteatre.

El regidor de Cultura, Alfons Martínez, ha expressat la satisfacció que comporta per l’Ajuntament de Figueres poder acollir i col·laborar en aquesta iniciativa que “per si mateixa és una proposta més que suggerent atès que combinem cultura, amb un concert extraordinari, i solidaritat, en benefici a una entitat com Càritas, que fa una tasca tan rellevant i lloable  a Figueres i arreu”.

Un projecte amb fort impacte social: La lluita contra la pobresa infantil

Actualment, la pobresa infantil és una realitat. Els infants formen part dels col·lectius més desprotegits i amb més risc de sofrir les conseqüències de la pobresa. A Catalunya hi ha 1.185.386 nens i nenes. Segons l’IDESCAT, el 2014, la població de menys de 16 anys que viu en risc de pobresa o exclusió social és d'un 28,8% (360.700 nens), i un 8,7% ja pateix de privació material severa. 

Sota el programa “Contra la pobresa infantil”, Càritas porta a terme diverses accions des de les diferents Càritas Diocesanes de Catalunya per orientar les famílies a l’hora d’accedir a recursos comunitaris de caire educatiu i sanitari, a més de proporcionar ajudes per atendre a necessitats bàsiques d'alimentació, medicaments, educació i vestits.

Venda d’entrades i fila 0

Els beneficis obtinguts amb la venda d’entrades, un cop descomptats dels ingressos els costos derivats de l’organització del concert, s’entregaran a Càritas Alt Empordà Interior. A banda de la venda d’entrades, que es poden adquirir a la taquilla del Teatre Municipal el Jardí i a https://www.koobin.com/figueresaescena/concertsolidari, s’ha habilitat una Fila 0 per a persones i entitats que vulguin fer la seva aportació, encara que no puguin assistir als concerts. Aquestes aportacions - que poden fer-se a través de transferència al compte corrent 0182-1799-29-0200018386 tant per Internet com a les oficines de BBVA CX - seran íntegrament destinades als programes de Família i Infància de Càritas Alt Empordà Interior. A més, Càritas disposarà de 10 entrades de lliure disposició per distribuir entre persones que no hi podrien accedir d’altra manera, transcendint el fet estrictament musical.

Un projecte musical i de territori

L’Orquestra UNESCO Barcelona i els seus solistes presenten en aquests 24 concerts un ampli repertori d’obres que van des del barroc fins a compositors del segle XX, tant en formacions d’orquestra de cambra, simfònica, coral o en grups de cambra. Al llarg d’aquest cicle es pot escoltar, entre moltes altres, obres de gran format com “El Requiem” de Mozart, “El Messies” de Händel o extractes de les Passions de Bach.  Els solistes acompanyants durant el cicle són: Josep Colom (piano), Alba Ventura (piano), Michael Andreas Haeringer (piano), Victoria Fernández (violí), Carlos Rafael Martínez (violí), Cristina Regojo (viola), Ferran Torrents (oboè), Tolo Genestar (clarinet), Maria Mateu (soprano), Laura Vila (mezzo), Marisa Roca (mezzo), Beñat Eguiarte (tenor), Pau Bordas (baix) i Rosa Ribera (directora de cor).

Fundació Música Solidària, música i acció social - La Fundació Música Solidària neix amb la voluntat d’organitzar concerts solidaris, entenent-los com una eina eficaç de col·laboració amb entitats socials que treballen per a les persones. Cada concert es converteix en la visualització i la reflexió sobre una realitat social. El principal actiu de la Fundació Música Solidària és l’Orquestra Amics UNESCO Barcelona, sota la direcció de Gonçal Comellas.

Entre els principals projectes socials que ha portat a terme, recentment ha fet una gira per Espanya en benefici de la Fundación Vicente Ferrer juntament amb la cantaora Estrella Morente. Actualment està immersa en el cicle de 24 concerts en benefici de Càritas Catalunya.

Orquestra UNESCO Barcelona, música i compromís - L’Orquestra Amics UNESCO Barcelona, sota la direcció de Gonçal Comellas, prové d’una llarga tradició en les orquestres catalanes de cambra. Ha actuat en diverses ocasions al Palau de la Música, al Liceu i en altres sales tan importants com el Kursaal de Sant Sebastian, el Palacio Euskalduna de Bilbao o el Auditorio de Zaragoza. La OAUB neix el 2013 amb la voluntat de contribuir en la vida musical i cultural del nostre entorn, amb la màxima exigència de qualitat i amb una finalitat eminentment social.

La Fundació Antigues Caixes Catalanes i el BBVA CX, cultura de proximitat al territori - La majoria d’accions culturals i socials que porta a terme la Fundació Antigues Caixes Catalanes, continuadora de les obres socials de les antigues Caixes de Manlleu, Sabadell i Terrassa a Catalunya, es realitzen en col·laboració amb el BBVA CX.

Entre els seus objectius hi ha el de realitzar iniciatives socials i culturals dirigides a promoure el progrés humà, educatiu i cultural, tot suscitant una consciència ciutadana, participativa, compartida i responsable que impliqui persones i institucions.

Actualment difon la cultura a tot el territori i ajuda a la difusió dels professionals que treballen en àmbits tan diversos com la música, la pintura, la literatura, el teatre o el circ. El BBVA CX comparteix aquests mateixos objectius i manté un acord de col·laboració amb la  FACC per fer-los possibles.

Càritas Catalunya - Des de l’any 1992, Càritas Catalunya és l’òrgan de l’Església que s’ocupa de l’acció caritativa i social. Està constituïda per les Càritas Diocesanes de Barcelona, Girona, Lleida, Solsona, Tarragona, Tortosa, Urgell, Vic, Sant Feliu de Llobregat i Terrassa.

Càritas Catalunya té com a missió la realització de la tasca evangelitzadora de l’Església mitjançant l’acció caritativa i social en les diòcesis de Catalunya. Es preocupa de la promoció de la persona i el seu desenvolupament integral. Per això estableix com a objectius propis: actuar com a espai de trobada, de diàleg i d’ajuda mútua de les Càritas Diocesanes i de les institucions que en formin part, i coordinar les activitats dels seus membres i gestionar actuacions concretes sobre els assumptes i programes comuns en l’àmbit territorial.