Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El pròxim dissabte 30 d’agost, de 10 a 14:30h i de 16 a 21h, a la Casa Empordà, Figueres acull una nova edició de la Marató de Donació de Sang. La campanya, organitzada pel B...

El municipi espera assolir un nou rècord de donants. En l’anterior Marató, l’any 2007, es va aconseguir una participació de 618 donants. Enguany l’objectiu és superar aquesta xifra de la passada edició.

La Marató vol convertir la donació de sang en una gran jornada festiva. Per això hi participen entitats, institucions, empreses i particulars que donen suport i s’impliquen organitzant un seguit d’activitats lúdiques durant tota la jornada. Al llarg d’aquests dies s’està implicant el teixit associatiu i empresarial del municipi i rodalies.

A més a més, aquest any a través de l’etiqueta #MSangFigueres es vol estendre la presència de la Marató a les xarxes socials, i així mobilitzar la societat de l’Alt Empordà present a Twitter i Facebook.

La Marató vol sensibilitzar sobre la importància de donar sang com un hàbit i aconseguir nous donants per estendre aquesta pràctica entre el màxim nombre de ciutadans. Cal tenir en compte que cada dia calen 1.000 donacions a Catalunya per atendre les necessitats dels malalts.

Programa d’activitats
Ac
tivitats i actuacions.
Refrigeri especial (gentilesa d’empreses del municipi).
Ampli desplegament de mitjans.
Marcador electrònic (temps i núm. de donants).
Música ambient.

Donar sang, un hàbit cívic
De forma general, pot donar sang qualsevol persona que tingui bona salut i que compleixi les següents condicions:

-      Tenir més de 18 anys

-      Pesar 50 quilos o més

-      En cas de ser dona, no estar embarassada Per donar sang no cal estar en dejú.

Al web www.donarsang.gencat.cat es dóna resposta a les preguntes més freqüents sobre la donació de sang.

Les Maratons a Catalunya
Des de 2002, el BST organitza maratons de donació de sang per tot Catalunya. Cada any se’n fan unes 60. S’hi involucra tot el teixit associatiu i les institucions dels municipis amb l’objectiu d’afavorir la conscienciació de la necessitat de donar sang.

Les maratons volen fer viure l’hàbit de la donació de sang com una festa familiar i cívica, de compromís social. Gràcies a la mobilització, es poden duplicar o fins i tot triplicar les donacions recollides en una campanya habitual. Des de l’inici de les maratons, més de 110.000 persones s’han solidaritzat activament amb la donació de sang.

Dades sobre la donació
· Una de cada 10 persones que entra a un hospital necessitarà una transfusió sanguínia

· La sang és imprescindible en moltes intervencions quirúrgiques i per curar malalties digestives, l’anèmia o determinats càncers

· De cada donació se’n beneficien com a mínim tres persones, ja que sen’obté concentrats d’hematies, plaquetes i plasma.

· Podem donar sang més d’una vegada l’any. En concret, les dones poden donar-ne 3 vegades l’any i els homes 4.

· Els components de la sang caduquen passats uns dies, per això és necessari donar-ne de forma regular.

Des del BST es fomenta la donació com un acte de responsabilitat ciutadana i com una acció de compromís social. La sang es necessita sempre i tothom en pot donar destinant només 20 minuts del seu temps. Donar sang ha d’esdevenir més un hàbit, que no una activitat de solidaritat puntual i extraordinària.

El Banc de Sang i Teixits

BST és l’empresa pública responsable de subministrar sang suficient i de qualitat per atendre totes les necessitats dels malalts de Catalunya. Per poder disposar de la sang necessària, el BST organitza campanyes de donació de sang per tot el territori. Cada setmana, organitza una mitjana de 60 campanyes de donació. A més, disposa de centres de donació als principals hospitals del país. L’any 2012 el BST va obtenir més de 275.000 donacions de sang.

L
a col·laboració per la Marató continua oberta per totes aquelles persones i entitats que vulguin participar-hi, ja sigui aportant idees, ajudant a la difusió o preparant activitats. Per fer-ho, cal contactar al telèfon 93 805 00 68 o via e-mail a: jmplanella@nadark.com.