Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Des de l’Àrea d’Acció Cívica i Cooperació, juntament amb el Consell Municipal de Cooperació, aquest curs escolar s’ha realitzat el programa Escolar d’Educació pel Desenvolupament “Explorem el món”, dirigit a 5è i 6è de primària.

Festa final de la campanya d'educació pel desenvolupament .

Aquest mes de març s’ha realitzat el quart i darrer taller, en el que s’ha treballat sobre la Diversitat. La resta de tallers han tractar els àmbits d’Educació pel Desenvolupament, Consum Responsable, i Pau i Cultura de Pau. El dia 8 de juny, a la Plaça Catalunya, de 9:30 a 12:30 del matí, es realitzarà la festa final de la Campanya. Aquesta “Festa dels Exploradors” representa física i emotivament, el final d'una ruta que col·lectivament els alumnes de les esmentades escoles de la ciutat han recorregut durant aquest curs.

 La “Festa dels Exploradors” vol evidenciar i posar a l’abast de la resta de ciutadans, les virtuts que fomenta el projecte i que són visibles gràcies als jocs i activitats que compartirem aquest dia. Els jocs tindran quatre espais diferenciats:

1.- Espai Ecoconstrucció: Diversos jocs de construcció i acoblament de creació KM0 (Descoberta i creació).

2.- Espai Explorem la ciència: Tallers de descoberta científica (1.- Màquines simples; 2.- Adaptacions i construccions i 3.- Experimentem amb líquids).

3.- Espai Creació (Kapla): Espai amb 15000 peces de Kapla, on poder crear en grup escultures de fusta (Creativitat, manipulació i desenvolupament d'habilitats artístiques).

4.- Jocs d'enginy de gran format: Jocs gegants de fusta, on és comparteix una experiència en grup alternant companys i jocs (diversitat, companyonia i competència sana).

Els jocs i les experiència lúdiques que compartim ens mostren que el món pot ser:

Sostenible, reaprofitant els recursos, reciclant, inventant i somiant noves maneres i usos amb els materials i matèries que el planeta ens aporta. I aquest esperit està imprès en els jocs que tindrem el dia 8 al nostre abast.

Que la pau no és una metàfora, sinó el nostre més preuat valor, donat que ens permet gaudir dels demés i de la nostre essència humana. I el joc, és una manifestació d'aquest esperit basant en la conciliació i el diàleg. Sobre un taulell, sobre l'herba, al nostre país o a la resta de continents que formen el planeta, els homes i dones ens divertim i gaudim dels jocs. És una de les nostre principals fons de descoberta, comunicació, experimentació i aprenentatge.

Que l'economia en un context de justícia comercial pot generar riquesa per tothom. El joc ens pot ensenyar, a través de les simulacions que crea, que existeixen alternatives a la competència, l'especulació, l'espoli de recursos i l'explotació de les persones. Els jocs, com l'economia, podem ser cooperatius com es constata amb alguns exemples que jugarem en aquesta festa.

I que la diversitat és un valor afegit. Que cal eradicar la visió negativa que genera la xenofòbia i la manca de respecte per l'alteritat. Tots som un, i el joc ens mostra que podem gaudir dels altres, de l'entorn i de la vida, sense necessitat de posar en evidència allò que ens separa. Jugant podem entendre'ns i mediar en el conflicte. Això vol fomentar el joc en tota la seva essència i formats.

Esperem que aquest dia serveixi per gaudir del joc com a forma de diversió i aprenentatge!

Per a més informació:

Anna Larrull (663768028 alarrull@figueres.org)

Sergi Garcia (regidor d'Acció Cívica)

Departament Acció Cívica, Drets Civils i Cooperació: Maria Rentero