Arriba a Figueres el programa de formació per a professorat "Escoles Despertes". Gratuït, finançat per l'ajuntament de Figueres i organitzat conjuntament amb el Moviment de Renovació Pedagògica de l'Alt Empordà amb la col·laboració del Servei Educatiu de l'Alt Empordà.
Tots els dilluns del 17 d'octubre al 19 de desembre de 17h a 20h al Servei Educatiu de l'Alt Empordà.
Mindfulness fa referència a una tècnica procedent del budisme zen de 2.500 anys d’antiguitat i que ara la ciència investiga i incorpora en molts àmbits de la vida quotidiana i també com forma de psicoteràpia.
Aquesta tècnica milenària es va integrar en la ciència occidental als anys 70 de la mà de Jon Kabat-Zinn, professor emèrit de medicina, fundador i director de la Clínica de Reducció de l’estrés i del Centre d’Atenció Plena del Centre Mèdic de la Universitat de Massachussetts, als Estats Units. Kabat-Zinn defineix mindfulness amb aquestes paraules . “Parar esment de manera intencional al moment present, sense jutjar”.
Però també és molt més que una tècnica. És una manera d’estar al món, un mode de vida i una manera d’actuar i comportar-se o enfrentar-se als reptes i dificultats de la vida.
El mindfulness és un estat que t’ajuda a sentir-te relaxat, alerta i en pau. S’ha demostrat que redueix l’estrés, que millora la qualitat del son, que fa que el dolor sigui més soportable, que redueix la depresió i augmenta l’autoacceptació i l’autoconeixement.
Sobretot ajuda a controlar la ment i tot el que succeeix en ella.
Cada vegada són més abundants les experiències d’aplicació del mindfulness en l’àmbit educatiu. Destaca la introducció del mindfulness a les escoles primàries. L’adaptació de la tècnica als nens i nenes fa que aprenguin a calmar la ment, a acceptar i comprendre els seus pensaments i les seves emocions. Els exercicis d’atenció plena tenen efectes molt positius per als nens i es poden apreciar canvis significatius individualment i a les aules.
El mindfulness té grans beneficis tant per a la prevenció com per a la intervenció en qüestions com ara l’ansietat, els trastorns de l’estat d’ànim, les addiccions, l’estrés, etc..Hi ha una connexió més gran en el present, l’obeservació i acceptació dels pensaments propis i una consciència més gran d’un mateix, a més d’una menor reactivitat enfront d’experiències desagradables i, en definitiva , una acceptació més gran d’un mateix.
La Universitat de Barcelona, a través de l’Institut de Ciències de l’Educació, promou des de fa uns anys la iniciativa ESCOLES DESPERTES, Mindfulness aplicat a l’Educació.
La seva finalitat és l’aplicació del mindfulness i la consciència plena en els educadors, alumnat i institucions educatives per a una educació humanitzadora, ecològica i en valors.