Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Arriba a Figueres el programa de formació per a professorat "Escoles Despertes". Gratuït, finançat per l'ajuntament de Figueres i organitzat conjuntament amb el Moviment de Renovació Pedagògica de l'Alt Empordà amb la col·laboració del Servei Educatiu de l'Alt Empordà.

ESCOLES DESPERTES: MINDFULNESS APLICAT A L'EDUCACIÓ.

Tots els dilluns del 17 d'octubre al 19 de desembre de 17h a 20h al Servei Educatiu de l'Alt Empordà.

Mindfulness fa referència a una tècnica procedent del budisme zen de 2.500 anys d’antiguitat i que ara la ciència investiga i incorpora en molts àmbits de la vida quotidiana i també com forma de psicoteràpia.
Aquesta tècnica milenària es va integrar en la ciència occidental als anys 70 de la mà de Jon Kabat-Zinn, professor emèrit de medicina, fundador i director de la Clínica de Reducció de l’estrés i del Centre d’Atenció Plena del Centre Mèdic de la Universitat de Massachussetts, als Estats Units. Kabat-Zinn defineix mindfulness amb aquestes paraules . “Parar esment de manera intencional al moment present, sense jutjar”.

Però també és molt més que una tècnica. És una manera d’estar al món, un mode de vida i una manera d’actuar i comportar-se o enfrentar-se als reptes i dificultats de la vida.

El mindfulness és un estat que t’ajuda a sentir-te relaxat, alerta i en pau. S’ha demostrat que redueix l’estrés, que millora la qualitat del son, que fa que el dolor sigui més soportable, que redueix la depresió i augmenta l’autoacceptació i l’autoconeixement.
Sobretot ajuda a controlar la ment i tot el que succeeix en ella.

Cada vegada són més abundants les experiències d’aplicació del mindfulness en l’àmbit educatiu. Destaca la introducció del mindfulness a les escoles primàries. L’adaptació de la tècnica als nens i nenes fa que aprenguin a calmar la ment, a acceptar i comprendre els seus pensaments i les seves emocions. Els exercicis d’atenció plena tenen efectes molt positius per als nens i es poden apreciar canvis significatius individualment i a les aules.

El mindfulness té grans beneficis tant per a la prevenció com per a la intervenció en qüestions com ara l’ansietat, els trastorns de l’estat d’ànim, les addiccions, l’estrés, etc..Hi ha una connexió més gran en el present, l’obeservació i acceptació dels pensaments propis i una consciència més gran d’un mateix, a més d’una menor reactivitat enfront d’experiències desagradables i, en definitiva , una acceptació més gran d’un mateix.

La Universitat de Barcelona, a través de l’Institut de Ciències de l’Educació, promou des de fa uns anys la iniciativa ESCOLES DESPERTES, Mindfulness aplicat a l’Educació.

La seva finalitat és l’aplicació del mindfulness i la consciència plena en els educadors, alumnat i institucions educatives per a una educació humanitzadora, ecològica i en valors.