Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Entra en funcionament l'ampliació de l'Estació Depuradora d'Aigües Residuals de Figueres.
El conseller de Territori, Damià Calvet, acompanyat per la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà; l’alcalde de Figueres, Jordi Masquef; el director de l’Agència Catalana de l’Aigua, Jordi Agustí, i el delegat del Govern a Girona, Pere Vila, entre d’altres autoritats, ha inaugurat les obres d’ampliació i millora de la depuradora de Figueres, a l’Alt Empordà. S’han destinat prop de 5 milions d’euros en els treballs, que han tingut una durada aproximada de dotze mesos.
 
Durant la inauguració d’aquesta ampliació, el conseller ha explicat que “la depuradora que inaugurem avui és la número 517 de tot Catalunya, amb la qual cosa estem servint ja el 97% de la població”. Calvet ha destacat que “projectes com aquest són un exemple del compromís del Govern amb la reutilització de l’aigua i manteniment dels recursos naturals”.
 
Amb aquesta actuació es garantirà el compliment dels estàndars de qualitat que la Unió Europea exigia per a aquelles instal·lacions com Figueres, Banyoles i Berga, que es troben zona sensible quant als abocaments de nitrogen i fòsfor.
 
Aigua de qualitat 
Les mesures contemplades en aquestes obres de millora s’han centrat en aconseguir que l’aigua tractada a la depuradora i aportada posteriorment al medi hídric compleixi amb els requeriments legals pel que fa a la reducció de nutrients. En aquest sentit, les obres han consistit en la construcció d’un nou reactor biològic (que contribueix a la reducció de nitrogen), un nou decantador secundari i la millora de la línia de tractament de fangs.
 
Les actuacions s’han desenvolupat a la mateixa parcel·la on està ubicada la depuradora, de manera esglaonada i modular per no afectar l’activitat normal de la planta, que ha seguit funcionant durant les obres per continuar sanejant les aigües residuals.
 
La depuradora de Figueres es va posar en marxa el 1982 i va ser ampliada el 1993. Té una capacitat de tractament de 17.000 m3/dia (població equivalent de 85.000 habitants) i saneja les aigües residuals de Figueres (municipi de Figueres i Vilatenim) i Vilafant (nuclis d’Arengades, Camp dels Enginyers, les Closes d’en Clarà, Palol Sabaldòria-les Forques, Parc d’Obres Públiques i casc antic de Vilafant). L’aigua depurada s’aporta al rec del Malpàs, que desemboca a la riera de Figueres