Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Segons dades presentades aquest divendres a la Junta Local de Seguretat, els robatoris a l'interior de vehicles també s'han reduït un 4,2%


En l'any natural transcorregut entre el mes de maig del 2012 i el 2013, els robatoris a establiments comercials i a l'interior de vehicles a Figueres es van reduir un 20,2% i un 4,2% respectivament. Aquesta ha estat una de les dades que s'han presentat aquest divendres a la Junta de Seguretat Local a la que ha assistit el conseller d'Interior, Ramon Espadaler. L'alcaldessa de la ciutat, Marta Felip, ha assegurat que els delictes reportats pels cossos de seguretat l'any 2012 "com a mínim es van mantenir" i fins i tot van "tendir a la baixa" en el cas dels delictes i les faltes. Així, Felip ha celebrat que la crisi econòmica no hagi comportat un increment de la inseguretat a la ciutat.

L'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, i el conseller d'Interior, Ramon Espadaler, han presidit aquest divendres a la tarda la Junta de Seguretat Local de la capital de l'Alt Empordà. 

Una junta on els diferents cossos policials han passat balanç a l'estadística de delictes i faltes a la ciutat. Prenent tant les dades dels Mossos d'Esquadra com de la Guàrdia Urbana, durant els darrers dotze mesos a Figueres s'han aconseguit reduir en un 1,3% els delictes contra el patrimoni (una tipificació que inclou els robatoris violents, estrebades i atracaments, per exemple).

Si d'aquest percentatge global es passa al detall, els robatoris a establiments comercials es van reduir un 20,2% i els comesos a l'interior de vehicles un 4,2%. Els cossos de seguretat han justificat el descens d'aquest tipus de delictes a la instal·lació de càmeres de seguretat a punts estratègics de la ciutat.

A més de valorar les dades conjuntes, durant la Junta Local de Seguretat també s'han posat damunt la taula les actuacions fetes per la Guàrdia Urbana de Figueres al llarg del 2012. Entre d'altres, destaca l'increment d'inspeccions a locals -sobretot, discoteques- que els agents van portar a terme, i que van acabar amb l'aixecament d'actes. Concretament, el 2011 es van fer 41 inspeccions a locals, davant les 58 de l'any passat.

Seguint amb les dades de la Guàrdia Urbana, durant l'any passat aquest cos també va detectar més incompliments de l'ordenança de civisme i convivència ciutadana (que, entre d'altres, regula el descans veïnal o sanciona aquells qui danyin mobiliari urbà). Dels 188 il·lícits detectats el 2011 en aplicació de l'ordenança, l'any passat es va passar a 211.
Més conductors sense carnet

Pel què fa a trànsit, l'estadística de la Guàrdia Urbana també posa de relleu com l'any passat van augmentar els infractors enxampats al volant. Entre d'altres, perquè a més de tot l'entramat de carrers i avingudes, pel terme de Figueres també hi passen carreteres de gran capacitat (com l'N-IIa o les comarcals que porten cap a la costa).

Durant l'any passat, durant els successius controls, els agents van detectar 75 conductors que no tenien permís, 38 que havien agafat el cotxe havent perdut tot el saldo de punts, dotze a qui el jutge havia retirat el carnet o tretze que anaven drogats.

Pel què fa a les alcoholèmies, al llarg del 2012 la Guàrdia Urbana va detectar una cinquantena de casos en què els conductors van superar el límit penal i també van denunciar-ne 144 més per la via administrativa.

Per últim, durant la Junta Local de Seguretat també s'ha posat de relleu la col·laboració entre Mossos d'Esquadra i Guàrdia Urbana. Entre d'altres, en la recollida de denúncies. Si arreu de Catalunya la mitjana de denúncies recollides pels cossos locals es troba en un 19,4%, a Figueres aquest percentatge puja fins al 23% del total.

Valoracions

Davant aquestes xifres, l'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, ha destacat que en un context de crisi com el que està patint el país i la ciutat els delictes "com a mínim" no han incrementat, és a dir, que la sensació d'inseguretat de la ciutadania no s'ha fet més gran. En aquest sentit, Felip ha destacat que en el cas dels delictes i les faltes fins i tot s'ha observat "una tendència a la baixa".

De la seva banda, el conseller d'Interior, Ramon Espadaler, ha destacat que les xifres presentades a la Junta Local de Seguretat celebrada aquest divendres són un exemple de la feina ben feta i no pas "fruit de la casualitat". Un dels aspectes que ha destacat el conseller ha estat "el treball de concertació" i col·laboració assolit entre els diferents cossos policials, especialment, ha puntualitzat, entre els Mossos d'Esquadra i la Policia Local. Uns esforços que segons Espadaler han situat Figueres "per sobre de la mitjana" del país en quant a nivells de seguretat.

Tot i les xifres, Ramon Espadaler ha assegurat que ni el Govern ni l'Ajuntament de Figueres es "conformaran" i seguiran treballant per aconseguir que la tendència a la baixa apuntada en els delictes i les faltes es mantingui aquest 2013.

A banda de les xifres globals, la junta també ha servit per fer un repàs dels dispositius especials de seguretat implementats en el curs de l'any passat. Dispositius com ara els desplegats contra la plantació de marihuana als barris de Sant Joan i el Coloret, i desplegat arran de la ocupació d'un edifici d'habitatges a les Fages de Climent.

Sobre els dispositius, Espadaler ha afegit que és important tots els agents implicats en la seguretat "siguin capaços de posar un punt d'imaginació per afrontar les diferents situacions". Un aspecte, ha destacat, que en els casos presentats a la junta on aquesta premisa es va complir.