Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Aquest pla, aprovat pel Govern de la Generalitat el passat mes d’octubre, té per objectiu intervenir amb polítiques socials i urbanes en zones del territori considerades d’especial complexitat

Els barris del Culubret i de Sant Joan de Figueres, inclosos en la fase pilot del programa de “Barris amb futur” de la Generalitat.

Els barris del Culubret i de Sant Joan de Figueres formaran part del programa “Barris amb futur”,  una iniciativa pilot d’intervenció social i urbana, impulsada per la Generalitat de Catalunya, que parteix de la premissa que si una població millora les seves condicions de vida allà on resideix, el territori (el municipi) millora en termes de benestar col·lectiu.

Per això, “Barris amb futur” preveu dur a terme actuacions concretes que es decidiran des dels municipis, però hauran de tenir en compte tres àmbits: la millora dels espais de sociabilitat (equipaments, espais públics i organització veïnal); la millora de les condicions de vida (habitatge, ocupació i cures), i el foment de la igualtat d’oportunitats centrada especialment en infants i joves (educació, lleure, cultura, gènere i salut).

El programa es desplegarà en 20 barris, que s’han escollit d’acord amb criteris quantitatius (indicadors com ara població migrant amb renda baixa, joves sense estudis o renda mitjana per persona) i criteris qualitatius basats en la capacitat de resposta del territori tant des de l’àmbit institucional com des de l’acció comunitària.

Un cop escollides les vint àrees d’intervenció sociourbana, es dissenyarà per consens l’estratègia a seguir segons les necessitats socials més importants a atendre de cada territori. A tal efecte, es construirà una taula o equip de treball per definir i desplegar el projecte.

Per revertir els indicadors socioeconòmics, cadascuna de les àrees identificades haurà de dissenyar per consens una estratègia d’intervenció que prioritzi les necessitats socials més importants a atendre.

El programa, que es desplegarà durant l’any 2024, s’impulsarà a través de la col·laboració entre diversos departaments de la Generalitat (Drets Socials, Educació, Salut, Empresa i Treball i Cultura), els ajuntaments, el teixit associatiu, entitats del tercer sector, xarxes de l’economia social i empreses del territori.

L’alcalde de Figueres, Jordi Masquef, ha destacat que “des de l’Ajuntament valorem molt positivament que s’incloguin el Culubret i Sant Joan en aquest Pla de Barris amb Futur, en un sector de la ciutat històricament oblidat des de les administracions supramunicipals. El govern de Figueres considera imprescindible afrontar la transformació del Sector Oest, especialment la dels barris de Sant Joan i el Culubret des de les vessants social, econòmica i urbanística conjuntament. Estem doncs, davant d’una oportunitat històrica per fer-hi front amb eines, recursos i voluntat política per part d’ambdues administracions”.

A més  a més de Sant Joan i Culubret, els 19 barris on es desenvoluparà la fase pilot de “Barris amb futur”són el barri de la Vila (Amposta), Sant Roc (Badalona), Casc Antic (Balaguer), barri de la Farga (Banyoles), Barri Vell (Berga), Sant Cosme (el Prat de Llobregat), El Montornès Nord (Montornès del Vallès), Masia de Ca n’Espinós, Farreres i Ausiàs March (Gavà), Pont Major (Girona), les Planes – blocs la Florida (l’Hospitalet de Llobregat), Centre Històric (Manresa), la Mariola (Lleida), Barri Vell (Olot), Barri Fortuny (Reus), Barri Centre (Salt), Sant Salvador (Tarragona), Zona nord de Ca n’Anglada (Terrassa), Ciutat històrica (Tortosa) i Les Casernes, Sant Jordi, la Geltrú (Vilanova i la Geltrú).