Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El nou CAP ampliarà la carta de serveis ja que, a més de medicina i infermeria, incorporarà odontologia, extraccions i llevadoria A partir del dia 9 de juliol tota l’activitat de pediatria de l’Àrea Bàsica de Salut de Figueres quedarà concentrada en el nou centre d’atenció primària

El nou CAP Dr. Josep Masdevall entrarà en funcionament el 2 de juliol i comportarà el tancament del centre Figueres Sud.

El nou centre d’atenció primària de Figueres, que rebrà el nom del Dr. Josep Masdevall, obrirà les seves portes el proper 2 de juliol, dia que es tancarà definitivament el centre assistencial de Figueres Sud. Els professionals que hi havia en aquest centre exerciran la seva activitat en el nou edifici. Entre obra i equipament, la inversió ha estat d’uns quatre milions d’euros que ha finançat el CatSalut.

El nou CAP, gestionat per l’Institut Català de la Salut, s’aixeca sobre tres plantes que disposen d’un total de 22 sales de consulta, una de doble per a odontologia, una àrea polivalent amb quatre punts d’atenció i una àrea d’atenció continuada amb quatre boxs d’atenció. També hi ha una zona de despatxos, una àrea d’educació sanitària, una d’emmagatzematge i una àrea de personal.

La posada en funcionament del nou CAP ha donat l’oportunitat de reorganitzar l’atenció sanitària de l’Àrea Bàsica de Salut (ABS), que inclou la ciutat de Figueres, Fortià, Riumors, el Far d'Empordà i Vila-Sacra. La carta de serveis del nou centre serà més àmplia, atès que, a part de medicina de família, infermeria, i pediatria, el CAP Dr. Masdevall oferirà també odontologia, extraccions i llevadoria a partir del setembre.

El canvi més destacat serà la concentració en el CAP Dr. Josep Masdevall de tota l’atenció pediàtrica, a partir del dia 9 de juliol. A partir d’aquell moment, en el nou centre es prestarà l’atenció a l’infant d’una manera integral: des de l’època prenatal fins als 14 anys. Aquest canvi comportarà el trasllat de tot l’equip de pediatria i infermeria de pediatria al nou edifici. A partir del setembre s’hi incorporarà la llevadora de l’ASSIR, que prestarà l’atenció maternoinfantil.

La concentració de la pediatria al CAP Dr. Josep Masdevall suposarà una millora per a l’atenció a l’infant i adolescent: tots els professionals de pediatria treballaran en equip i en el mateix edifici; així es millora l’accessibilitat i la seguretat. En aquest sentit, cal esmentar que en el CAP Ernest Lluch la pediatria estava ubicada a la 3a planta i que ara ho estarà a la planta baixa, fet que facilitarà notablement l’accés.

A partir del setembre, quan es disposi de llevadora al CAP, també millorarà el pas dels pacients des d’aquest servei al de pediatria, després del part, la qual cosa permetrà intervenir precoçment (fer visites prenatals) en cas de nadons amb complicacions. Això facilitarà el seguiment de les altes precoces i permetrà donar una veritable atenció global a la mare i al nadó, tant individualment com en grup.

A banda d’aquestes millores, el trasllat de la pediatria al nou centre, deixarà espai alliberat al CAP Ernest Lluch. Aprofitant aquest fet, es reorganitzarà l’atenció en aquest centre i es podran descongestionar les sales de consulta actuals (algunes de les quals havien de ser compartides), cosa que facilitarà l’organització de les visites.

Per altra banda, el CAP Figueres Sud, situat al carrer Josep Roca i Bros, es desmantellarà. Aquest centre es va posar en marxa l’any 2007 en una construcció prefabricada. Hi havia nou consultes (sis d’adults, dues de pediatria i una d’urgències), una zona de magatzem, dues petites sales d’esterilització i una àrea de personal.

Dades del CAP Dr. Josep Masdevall

Ubicació: carrer Nou, núm. 199
Telèfon: 972 502 364

Qui fou el Dr. Josep Masdevall?

El nou centre d’atenció primària portarà el nom del Dr. Josep Masdevall Terrades (Figueres 1740 – Trujillo 1801), que fou un metge il·lustre, inventor d’un preparat d’opi per combatre les febres, i que va ser nomenat inspector d’epidèmies del Principat de Catalunya, així com metge de cambra del rei Carles III.