Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

En total seran sis les exposicions que ha programat el Museu de l'Empordà per l'any 2019 i tindran lloc a la seu principal del Museu, a la Rambla de Figueres i a la sala de l'antic escorxador, actual Casa Empordà

El Museu de l'Empordà presenta la programació d'exposicions per a l'any 2019.

La presentació es va fer amb un acte obert al públic en el qual hi van participar el director del Museu, Eduard Bech i els comissaris i artistes vinculats amb els projectes presentats.

La programació del Museu de l'Empordà comptarà amb 6 exposicions, tres es podran veure a la seu principal del Museu a la Rambla de Figueres i tres a la Casa Empordà, la sala d'exposicions on també es desenvolupa el projecte de la institució figuerenca.

El tret de sortida d'aquesta programació serà el dia 25 de gener, a la seu del Museu, quan s'inaugurarà la mostra "Noves adquisicions (2015-2018)" que vol visualitzar les peces que han passat a formar part de la col·lecció del Museu els últims tres anys, i també agrair a totes les persones que han donat, dipositat o venut obres de les seves col·leccions. Serà just l'endemà, i a la Casa Empordà, quan s'obrirà al públic "Ésser expropiat. Un projecte d'Íngrid Guardiola, Jordi Mitjà i Jon Uriarte" comissariat per Vicenç Altaió, Ignasi López, Sergi Opisso i Román Yñán que mostrarà un treball de camp fet, en un inici, a la zona de Sant Climent Sescebes, que va atraure els artistes per l'imaginari bèl·lic que concentrava la base militar, la idea de l'expropiació i la cultura megalítica, però que de seguida es va ampliar al Consorci dels Aspres.

Amb motiu de les Fires i Festes de la Santa Creu el Museu presentarà "El país dels cuiners. De Ca la Teta al Bulli" un projecte expositiu que relaciona un territori empordanès, proper i permeable a la frontera francesa, i un espai de temps de gairebé un segle, que va des de l’inici de les comunicacions modernes per tren i carretera fins al tancament d’el Bulli, un territori que també el van habitar noms com Dalí, Pla o Hamilton, entre moltíssims altres (Fages de Climent, Miquel Barceló, César, Buñuel, Pazos…), i que exemplifiquen el concepte d’allò ultralocal que esdevé universal. Del comissariat d'aquesta mostra se n'encarreguen Joan Algans, Manel Grávalos i Francesc Guillamet.

I també per Santa Creu, a la Casa Empordà, es podran veure les obres de joves creadors de set països europeus gràcies al projecte biennal "Jove Creació Europea" en la qual Figueres hi participa des de l'any 2013.

També a la Casa Empordà, el 6 de juliol, es podrà veure l'exposició de creació contemporània "Empordoneses" que aquest any arriba a la seva desena edició.

I tancarà la programació del 2019 al Museu la primera d'una sèrie d'exposicions que aposten pel jove talent empordanès encara no prou reconegut a casa nostra però que ja ha començat a valoritzar-se fora de les nostres fronteres. Aquesta primera mostra estarà dedicada a l'escultor de Navata Eudald de Juana, es podrà veure a partir del 4 d'octubre i estarà comissariada per Pere Parramon i Laura Cornejo.

L'alcalde Jordi Masquef, ha destacat la bona feina feta des del Museu de l’Empordà amb la nova direcció que just fa un any que va començar per implantar el nou projecte del Museu, i que avui, s’han pogut  els fruits d’aquesta nova etapa. Masquef també ha destacat que és conscient de les demandes del sector cultural de la ciutat i que a part d’abocar esforços com s’està fent en els  equipaments culturals com l’Auditori dels Caputxins, la millora del Teatre Municipal, l’espai expositiu Casa Empordà, el projecte de la segona Biblioteca, o la recuperació dels Cinemes Las Vegas al centre de la ciutat, també s’ha de cuidar la programació, què es programa i com es programa, per fer de Figueres referent i punt de trobada de la cultura de l’Empordà i de les comarques gironines. “Volem posar Figueres al mapa de les principals ciutats culturals”.

Relació d'exposicions i dates:

-                Noves adquisicions (2015-2018): del 25 de gener al 31 de març
Comissariat: Museu de l'Empordà

-                Ésser expropiat. Un projecte d'Íngrid Guardiola, Jordi Mitjà i Jon Uriarte: del 26 de gener al 31 de març
Comissariat: Vicenç Altaió, Ignasi López, Sergi Opisso i Román Yñán
Artistes: Íngrid Guardiola, Jordi Mitjà i Jon Uriarte

-                El país dels cuiners. De ca la Teta al Bulli: del 27 d’abril a l’11 de setembre
Comissariat: Josep Algans, Manel Grávalos i Francesc Guillamet

-                Jove Creació Europea: del 26 d’abril al 24 de juny
Comissariat: Mario Pasqualotto i Andrea Ponsini

-                Empordoneses: del 6 de juliol a l’1 de setembre
Comissariat: Pilar Farrés

-                Eudald de Juana i la transgressió de la forma. Artistes, cossos, afinitats, dissemblances: del 4 d'octubre al 12 de gener de 2020
Comissariat: Pere Parramon i Laura Cornejo
Artista: Eudald de Juana