Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Es tracta d'un oli sobre tela del pintor Ramon Martí Alsina d'una gran perfecció tècnica i tall realista, que permet descobrir la capacitat de l'artista en la captació psicològica dins el gènere del retrat

El Museu de l'Empordà incorpora un nou retrat  de Narcís Monturiol.

El Museu de l´Empordà ha adquirit un retrat de Narcís Monturiol (Figueres, 1819 – Barcelona, 1885) realitzat pel pintor Ramon Martí Alsina (Barcelona 1826 – 1894). Es tracta d'un oli sobre tela d´una gran perfecció tècnica i tall realista que permet descobrir la capacitat de l'artista en la captació psicològica dins el gènere del retrat.

Aquesta pintura va ser comprada el 2016, per 1.800 euros, a Palau Antiguitats de Barcelona, i després d'haver passat per una intervenció curativa amb retocs puntuals per al seu acondiciament, s'introdueix definitivament a la col·lecció del museu. A partir d'aquesta setmana, la nova adquisició estarà exposada a la segona planta, concretament a l'espai dedicat a Narcís Monturiol, juntament amb els altres dos retrats de l'inventor de l'Ictineu realitzats també pel seu amic i pintor Ramon Martí Alsina: un dibuix a llapis sobre paper (1852) també obtingut a Palau Antiguitats l'any 2011 i una pintura a l'oli (1855) procedent de la donació de Carles Badia i Carme Benavent l'any 1973. El darrer es dóna la mà i comparteix dimensions, tècnica, any d'execució i història d'ingrés al museu, amb el retrat d'Emília Mata, esposa de Monturiol. El nou retrat (no datat), que acompanyarà les susdites obres éssent el més gran en dimensions (95 x 72 cm), donarà la benvinguda al visitant tot presidint la zona destinada a l'il·lustre figuerenc.

Aquesta obra de Martí Alsina presenta Narcís Monturiol amb el posat sever de l'home intel·lectual, el qual se sosté el cap amb la mà esquerra i amb la dreta agafa un bastó. L'autor aconsegueix captar la psicologia del retratat, que apel·la l'espectador inquisitivament i reflexiva. I és que el pintor coneixia el polifacètic Monturiol, ja que en l'adolescència van establir una amistat que es perllongà al llarg dels anys. A part d'idearis polítics i el talent dels genis, els dos homes van compartir l'interés per la pintura i el gènere del retrat realista. Tant és així que el Museu de l'Empordà conserva una pintura a l'oli, Retrat d'home (no datat), realitzat per Narcís Monturiol seguint segurament els consells i mestratge de Martí Alsina.