Es tracta de dos olis, un d'Àngels Planells i un de Joan Massanet, que representen el surrealisme empordanès que sorgeix a finals dels anys vint
L'Ajuntament de Figueres-Museu de l'Empordà va signar ahir un conveni de cessió amb Joan‐Artur Roura i Comas segons el qual el col∙leccionista d'origen empordanès cedeix en dipòsit dues pintures: La platja desconeguda, un oli sobre tela executat per Àngel Planells (Cadaqués, 1901 – Barcelona, 1989), i Mascarons de proa, un oli sobre fusta realitzat per Joan Massanet (L’Armentera, 1899 – L’Escala, 1969).
Aquests dos quadres, que s'incorporen a l'exposició permanent del Museu de l’Empordà de Figueres, han viatjat al llarg d’aquest any a Sant Petersburg (Rússia) i a Sant Julià de Lòria (Andorra). Al primer lloc van ser acollides del 28 octubre de 2016 al 5 de febrer de 2017 a The State Hermitage Museum amb motiu de l’exposició “Surrealisme a Catalunya. Els artistes de l’Empordà i Salvador Dalí.” Amb Alícia Viñas com a comissària, l’esdeveniment cultural va permetre posicionar aquestes dues peces al costat de 70 obres de 29 artistes empordanesos, on destaquen noms tan coneguts com Salvador Dalí, Evarist Vallés, Ángeles Santos o Antoni Pitxot. Després de Rússia, els dos olis van traslladar‐se al Museu del Tabac – Antiga Fàbrica Reig, on van poder contemplar‐se del 2 de març al 28 de maig gràcies a una mostra de la primera exposició que comprenia 42 obres de 9 artistes.
La platja desconeguda (1970) i Mascarons de proa (no datat) són dues representacions del surrealisme empordanès que sorgeix a finals dels anys vint, un moviment que reuneix la combinació de dos elements: d’una banda, la devoció pel paisatge de l’Empordà, amb la seva plana, les roques i el mar del golf de Roses i del cap de Creus, coronats pel cel clar d’un dia de tramuntana; i de l’altra, l’admiració vers el món metafísic, irracional, a voltes absurd i irònic, poblat d’autòmats, runes que evoquen un passat nostàlgic i éssers onírics que pregonaven artistes coetanis de la talla de René Magritte, Giorgio de Chirico o Salvador Dalí.
A tall de curiositat, i segons experts en l'obra de Massanet, el pintor de Mascarons de proa va adquirir un mascaró a un antiquari i aquest va servir‐li de model i font d'inspiració a l'hora de crear les seves composicions.
Les dues obres es podran veure exposades al tercer pis del Museu de l'Empordà, al costat d'altres obres dels mateixos autors.