Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Les dues obres, dels artistes Bartomeu Massot i Carme Escursell, enriquiran el fons dedicat a la pintura empordanesa, i s'exposaran a la tercera planta del Museu fins a finals del 2018

El Museu de l'Empordà adquireix 2 peces d'artistes de l'Empordà per a la col•lecció permanent .

L'Ajuntament de Figueres ha adquirit dues noves peces pictòriques dels autors Bartomeu Massot i Carme Escursell que s'incorporen a la col·lecció permanent del Museu de l'Empordà. Les dues obres, dos olis sobre fusta de mitjan anys quaranta que fins ara es trobaven a mans de particulars, enriquiran el fons dedicat a la pintura empordanesa, i s'exposaran a la tercera planta del Museu fins a finals d'any.

Les dues noves pintures, molt similars entre si, adquirides per 1.000 euros ¾Bartomeu Massot¾ i 300 euros ¾Carme Escursell¾ corresponen al període de formació dels dos autors, que eren alumnes de l'artista Ramon Reig. Es tracta de dues vistes de la plaça de l'Ajuntament de Figueres, des del carrer de la Jonquera i, malgrat que no se'n té documentació que ho certifiqui, tot apunta que les dues peces respondrien a un treball de classe de pintura des de la balconada del taller de Ramon Reig, situat al carrer de la Jonquera de Figueres.

Amb aquestes dues incorporacions, es compleix amb els objectius de la política d'adquisicions del Museu de l'Empordà, tal com ha explicat el seu director, Eduard Bech: "D'una banda, complementem la producció dels artistes del fons amb peces que ens permetin visualitzar diferents moments de la seva carrera i mostrar-ne una visió global, i de l'altra, augmentar la representació i la difusió d'artistes femenines empordaneses i catalanes, que era un deute pendent".

L’alcaldessa de Figueres, Marta Felip, ha destacat que el Museu de l’Empordà gaudeix d’un "fons importantíssim d’obra", del qual només s’exposa de forma permanent un 10%, però que "continuem ampliant si es presenten oportunitats o es localitzen obres d’interés del Museu per preservar la història de l’art de la nostra comarca".  

Tant l'obra de Bartomeu Massot, de 57,5 x 41 cm, com l'obra de Carme Escursell, de 43 x 37,2 cm, s'exposaran a la tercera planta del Museu de l'Empordà fins a finals de 2018, i es podran veure gratuïtament.

Pel que fa a les seves trajectòries artístiques, Bartomeu Massot i Guillamet (1923-1974) va tenir un recorregut professional destacat, mentre que Carme Escursell i Burch (1924-1981) és una artista pràcticament desconeguda.

Bartomeu Massot i Guillamet

Bartomeu Massot va néixer a Figueres en el si d'una família de la petita burgesia. Es va formar amb l'aquarelista Ramon Reig, amb el mestre Bonaterra, a la Llotja de Barcelona, a l'Escola de Belles Arts de Sant Jordi i a l'Escola del Louvre. Va fundar el Grup Indkika un col·lectiu d'artistes d'avanguarda de les comarques gironines, juntament amb Casellas, Curós, Massanet, Torres, Vallés i Xargay.

L'obra del seu primer període es considera impressionista, però més tard va evolucionar cap a l'informalisme, avançant-se, fins i tot, a pintors com Tàpies, Tharrats o Cuixart.

La seva obra va exposar-se en galeries de Catalunya, de Suècia (Stocolm), de Benidorm i de França.