Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Del 5 al 28 de juny es pot visitar al Museu de l'Empordà l’exposició "Hipnosi", de l’artista figuerenc Adrià Ciurana. Aquest treball forma part del programa Exposicions Viatgeres, impulsat per la Diputació de Girona.

El Museu de l'Empordà acull una exposició de l'artista figuerenc Adrià Ciurana.

Les obres que conformen l'obra són composicions fetes a partir de materials de rebuig, com ara papers, fragments d'embalatge, codis de barres o mapes de deixalleries, que donen forma a les més tradicionals vanités. El procés que utilitza l'artista per realitzar-les té punts en comú amb la tècnica del gravat i del collage. Treballa damunt d'una planxa de conglomerat, en la qual defineix la forma (com les vanités), i posteriorment hi estén la pasta de paper de rebuig, que funciona com a suport.

Sentit crític. A "Hipnosi" Ciurana reflexiona sobre una idea recurrent que apareix en gairebé tota la seva obra: la crítica a l'entorn, sobretot a la societat industrial i de consum, tot interpel·lant directament l'espectador amb temes relacionats amb la utilització dels béns materials i la tecnicitat que ens ve imposada. El consumisme és analitzat per l'autor des d'un punt de vista crític  i confessa que li fascina el símbol del reciclatge, la cinta de Möbius, que fa servir com a analogia en moltes representacions.

L'exposició es complementa amb un seguit d'obres (fetes també amb material reciclat) vinculades a algunes poesies d'Àngel Rodríguez, que emfatitzen aquesta voluntat de Ciurana que l'espectador reflexioni sobre les idees que ell ha volgut plantejar.

Eudald Camps, el crític d'art encarregat de fer el text que encapçala el catàleg de la mostra, ho resumeix explicant que "potser per això Ciurana ha volgut titular la seva exposició "Hipnosi", perquè l'espectador haurà d'assumir el repte que suposa mirar d'una altra manera, a vegades a desgrat seu, però en tots els casos sempre enriquint-se".

L’exposició. Aquesta mostra és l'11a que s’organitza en el marc del programa Exposicions Viatgeres de la Diputació de Girona, que té l’objectiu de donar suport als artistes gironins, potenciar l’art a les comarques de Girona i, al mateix temps, posar a disposició dels ajuntaments i de les entitats propostes expositives de gran qualitat.

"Hipnosi" va ser una de les dues escollides en la convocatòria que va obrir el programa Exposicions Viatgeres per seleccionar dos projectes expositius per als anys 2014 i 2015. Aquesta és la primera d’aquestes dues exposicions, que visita diversos municipis gironins, i a partir del setembre del 2015 serà el torn de "A la deriva", de Jordi Isern.

El jurat, format per diferents professionals i especialistes del camp de l'art a les comarques gironines, va triar aquest projecte expositiu "pel risc que assumeix en el seu discurs, per la seva capacitat de comunicar amb pocs elements i materials i pel seu afinat sentit de la ironia, que sovint aconsegueix ser transcendent".

L'artista. Adrià Ciurana (Figueres, 1985) és llicenciat en Belles Arts per la Universitat de Barcelona en l'especialitat de pintura. Els últims anys ha realitzat una gran quantitat d'exposicions, tant individuals (al Museu de l'Empordà i a la galeria Dolors Ventós, a Figueres; al Magik Centre d'Arts, al Port de la Selva, i a la llibreria Vitel·la, a l'Escala), com col·lectives (en espais tan coneguts com la Fundació Tàpies, el Cercle Artístic Sant Lluc, el Centre Cultural la Mercè, la Casa Empordà, el Mas d'en Dorra o el Tint de Banyoles).

Ha rebut diversos premis i mencions, alguns dels quals de reconeixement internacional, com el Grand Prix de la Biennale Jeune Création Européenne de Montrouge (França) i el Premi Sala d'Art Jove, l'any 2013.

Exposicions Viatgeres. Exposicions Viatgeresés un dels projectes més ben consolidats del conjunt d’activitats que organitza la Diputació de Girona en matèria cultural. Aquest cicle expositiu va néixer el 2004, després que la Diputació advertís que l’organització d’un cicle d’exposicions plàstiques itinerants per les comarques gironines podia ser útil, tant per facilitar als ajuntaments una bona programació cultural com per fomentar i promocionar la comunitat artística gironina.

Les exposicions que s’organitzen en el marc d’Exposicions Viatgeres s’han pogut veure en una gran quantitat de sales d’exposicions de les comarques gironines, i cada vegada són més els ajuntaments, les associacions i les entitats gironines sense ànim de lucre que les sol·liciten.

"Hipnosi" es podrà visitar a la sala d'exposicions del Museu de l'Empordà del 5 al 28 de juny, de dimarts a dissabte, d'11 a 20 h, i diumenges i festius, d'11 a 14h.