Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’alcaldessa Marta Felip ha inaugurat el nous elements lumínics, cedits per l’Ajuntament i restaurats pel Fons Històric de la Fundació Endesa, que se sumen als ja existents

El Museu de l'Electricitat de Figueres exposa les làmpades històriques que mostren l'evolució de l'enllumenat públic de la ciutat.

L'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, ha inaugurat aquest matí al Museu de l’Electricitat una part de les làmpades que l’Ajuntament va donar al Fons Històric d’Endesa i que en el seu dia van il·luminar racons i carrers de la ciutat. Els nous elements, degudament restaurants i catalogats,  s’exposen i completen, així, la col·lecció ja existent i mostren l’evolució de l’enllumenat públic de la capital de l’Alt Empordà. 

D’aquesta manera, i aprofitant que són Fires, la inauguració ha servit d’excusa per organitzar una jornada de portes obertes al Museu, per tal que els figuerencs i les figuerenques puguin conèixer de primera mà el patrimoni industrial que s’amaga rere la porta del carrer de Sant Josep número 21. Aquesta jornada s’ha complementat amb un seguit de tallers educatius a càrrec d’Endesa Educa. Així, l’Ajuntament de Figueres, a través de l’empresa concessionària de l’enllumenat públic Ecoserveis-Fisersa, va recuperar aquesta col·lecció de lluminàries dels seus magatzems municipals. Hi ha elements dels anys 40-50, ja desapareguts, amb braços de fosa de tall vuitcentista, d’altres que són làmpades d’incandescència, d’altres amb un disseny específic dels anys 70 (procedents del carrer Peralada), projectors orientats amb reflector de mirall de vidre dels anys cinquanta (procedents de la plaça de l’Ajuntament), algunes provinents de la Rambla, un braç vuitcentista amb lluminària oberta tipus pescador 8 dels anys també 40-50 i, fins i tot, braços  amb l’escut de Figueres pintat a mà procedents de l’antiga instal·lació de llums de gas del centre urbà, i recuperats dels Caputxins, als anys 90. A més, també s’han recuperat dos quadres de comandament, fets de pissarra, i altre material de petites dimensions.

El Fons Històric s’ha encarregat de catalogar, inventariar, netejar i restaurar els elements donats més representatius per tal que ara s’exposin al Museu de l’Electricitat, on ja s’hi mostren les primeres làmpades d’arc voltaic, que funcionaven amb carbons, que van il·luminar la Rambla de Figueres a primers de segle XX. La voluntat del Museu és que sigui un espai dinàmic amb rotació de continguts, de manera que les noves adquisicions tenen un paper molt rellevant per tal de completar la col·lecció que mostra l’evolució de l’enllumenat públic a la ciutat en els últims 100 anys.

L'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, ha destacat la importància de conservar i recuperar la història de la ciutat: “Aquestes lluminàries que hem pogut veure en tantíssimes imatges antigues de Figueres ara podran ser contemplades al Museu de l’Electricitat i ser recordades pels més nostàlgics. I el que és més important, gràcies a aquesta iniciativa podem conservar part de la nostra història”.

La conservació del patrimoni tecnològic, arxius documentals i gràfics

El Museu de l’Electricitat de Figueres pertany a la Fundació Endesa -presidida per Borja Prado-, que té com a vocació el desenvolupament social a través dels seus projectes educatius, la formació per a la feina, el compromís amb el medi ambient i iniciatives culturals.

L’objectiu del Fons Històric de la Fundació Endesa és la preservació del llegat de la Companyia mitjançant el rescat d’elements del patrimoni tecnològic (maquinària, utillatge, peces i aparells de mesura) i arxius documentals i gràfics de totes les empreses que han quedat integrades a Endesa, com Fecsa, Enher, Hec, Sevillana, Erz, Gesa i Unelco, conjuntament amb les respectives empreses filials com és el cas d’Hidroelèctrica de l’Empordà. Alhora, pretén establir-se com a instrument per reafirmar la identitat de la Companyia i com a motor d’una estratègia que permet singularitzar i posicionar Endesa com a empresa sòlida i compromesa en els seus aspectes socials, empresarials i de preservació i dinamització de tot el seu patrimoni històric.