Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Seran els dies 20 (tarda), 21, 22 i 23 d’octubre, abans d’obrir les portes al públic

El 10 d’octubre es podran reservar les entrades de les portes obertes pels figuerencs, de la Casa Natal Salvador Dalí.

La Casa Natal Salvador Dalí, situada al carrer Monturiol 6, obrirà portes als residents de Figueres els dies 20 (tarda, de 16 a 22 h), 21, 22 i 23 d’octubre, els quals hi podran accedir gratuïtament prèvia reserva d’entrada.

Els figuerencs i figuerenques residents a la ciutat podran reservar les entrades (fins exhaurir les places disponibles) a partir de dimarts dia 10 a les 10 h, bé presencialment a l‘Oficina de Turisme (Plaça de l'Escorxador 2, de dilluns adivendres, de 9.30 a 18 h i els diumenges de 10 a 15 h); bé en línia a través del web casanataldali.cat).

A partir del 24 d’octubre la visita a l’espai tindrà un cost de 12 euros, amb entrada reduïda per a grups escolars, menors de 18 anys i persones jubilades. Es farà engrups d’un màxim de vuit persones, per franges horàries, de dimarts a dissabte, de 10a 19 h; diumenges i festius de 10 a 14 h.

La Casa Natal Salvador Dalí, un projecte impulsat per l’Ajuntament de Figueres ambla col·laboració de la Diputació de Girona, la Generalitat de Catalunya i la Unió Europea (Fons Europeu de Desenvolupament Regional FEDER), s’inaugurarà el 20 d’octubre, després de gairebé 30 anys d’iniciar-ne els primers tràmits, amb un projecte d’experiència sensorial per descobrir la figura de Salvador Dalí des delvessant més personal i íntim.

El Dalí íntim i el Dalí espectacle ("On tot va començar")

Salvador Dalí Domènech va néixer i viure els primers anys de vida a l’entresol de l’edifici del carrer Monturiol número 6 (originalment número 20), espai que havia llogat el seu pare juntament amb els baixos, on exercia de notari. Aquest edifici modernista de 1898, dissenyat per l’arquitecte Josep Azemar, és on va néixer l’artista surrealista l’any 1904 i on viure fins als 8 anys, moment en què la família es va traslladar a una altra casa propera, a la plaça de la Palmera, on el pintor passaria la seva etapa de joventut i adolescència.


La Casa Natal Salvador Dalí esdevé ara el primer equipament cultural d’iniciativa pública que permetrà mostrar la figura del geni des dels seus inicis, i des del vessant més personal i íntim; i alhora contextualitzar la Figueres de principis del s. XX. La Casa complementa així la visita als espais dalinians, on s’exposa bona part de l’obra del pintor empordanès.


La transcendència dels primers anys de vida familiar en la personalitat de Dalí està àmpliament documentada, i aquesta personalitat està completament lligada al seu art, com queda explicat durant la visita, que permet aprofundir en els lligams familiars del geni: la conflictiva relació amb el pare, que l’acabarà desheretant i expulsant de casa; amb la mare, Felipa Domènech, que moriria quan Dalí tenia només 16 anys; iamb la seva germana Anna Maria, quatre anys menor que ell, amb qui mantindria una estreta relació fins el 1929, any en què Dalí coneix a Gala.


Una part de l'exposició mostrarà la vida més privada del geni (la seva família, el veïnatge, la formació a Madrid i el seu amor per la Gala) i una altra part, se centrarà en la seva vida pública i mediàtica (les nombroses performances, el treball amb Hitchock i Walt Disney, la seva relació amb els mitjans de comunicació, entre altres aspectes).


El fil conductor de la visita a la Casa Natal, d’una hora de duració, serà un diàleg interior entre dues veus, que acompanyarà el visitant a través d’una audioguia disponible en 4 idiomes (català, castellà, anglès i francès). D’una banda, la veu del mateix Dalí, en forma de fragments dels seus pensaments, escrits, cites, entrevistes i declaracions. De l’altra, una veu narradora. Per acompanyar la veu de Dalí i facilitar els requeriments d’idiomes, circulació, mobilitat i orientació dins del centre, hi haurà una locució que guiarà el visitant al llarg del recorregut, i alhora permetrà la interpel·lació amb el visitant provocant la seva curiositat o complicitat i, sobretot, ajudarà a explicar allò que Dalí no pot explicar en primera persona, o tot allò que altres diuen d’ell.
Es podran visitar les diferents plantes de l’edifici, essent l’entresol la que conserva alguns dels espais més emblemàtics de la infància de Dalí, entre els quals, l’habitació on va néixer el pintor i la cuina.