Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La vida dels Talibés està marcada per les malalties, la inseguretat i la manca absoluta de futur

Dissabte s'estrena a La Cate documental de la Fundació Talibés sobre els nens esclaus de Senegal.

Figueres acollirà dissabte l'estrena del documental de la Fundació Talibés sobre els nens esclaus de Senegal. L'acte, amb el suport de l’Ajuntament de Figueres, es realitzarà a la sala petita de La Cate a les set de la tarda, i serà presentat pel regidor de Cooperació Internacional Francesc Cruanyes. 

Els Talibés són nens d'entre 4 i 14 anys que han estat lliurats pels seus pares -generalment agricultors sense recursos- als Marabús, els mestres de les escoles alcoràniques. Temps enrere, aquest costum -molt arrelat a la cultura del Senegal i Guinea Bissau- permetia que molts nens tinguessin la possibilitat d'escolaritzar-se i de portar una vida digna.

Antany les daaras, les escoles alcoràniques, estaven situades al camp i combinaven l'ensenyament amb els cultius estacionals. Eren econòmicament autònomes i oferien als Talibés una existència digna. Però en l'actualitat la situació ha canviat radicalment. Les daaras s'han traslladat a les ciutats, ja no cultiven les terres; i els mateixos Marabús, que abans es preocupaven pel benestar dels nens, ara els esclavitzen i els obliguen a pidolar pels carrers.

Segons Human Rights Watch més de 50.000 Talibés pidolen als carrers de les ciutats del Senegal i Guinea Bissau. Estan exposats a nombrosos perills, pateixen mals físics i psicològics, són víctimes d'abusos sexuals i no s'integren en el sistema educatiu del país. La vida dels Talibés està marcada per les malalties, la inseguretat i la manca absoluta de futur.