Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

17 de maig, Dia Mundial contra l'Homofòbia i la Transfòbia

Declaració Institucional del Dia Mundial contra l'Homofòbia i la Transfòbia .

Si bé el 17 de maig de l’any 1990 l’Organització Mundial de la Salut va eliminar l’homosexualitat de la llista de malalties mentals, aquesta Organització segueix considerant avui en dia la transsexualitat com un trastorn mental. Així, doncs, des d’aquella data, cada 17 de maig es commemora el Dia Mundial contra l’Homofòbia i la Transfòbia com a mostra de rebuig a qualsevol tipus de discriminació per raó d’orientació sexual o identitat de gènere. Malgrat els avenços, una vuitantena de països d’arreu del món segueixen criminalitzant l’homosexualitat i condemnant les relacions sexuals entre persones del mateix sexe amb penes de presó i, en vuit d’aquests, fins i tot amb la pena de mort.

Després de la primera manifestació en favor de la no discriminació per raó d’orientació sexual que va tenir lloc a Barcelona, la lluita d’homes i dones homosexuals i transsexuals ha donat els seus fruits. En aquest sentit, amb l’aprovació de la Llei 13/2005 de modificació del Codi Civil, s’assolia la igualtat legal reconeixent el dret al matrimoni i a l’adopció entre persones del mateix sexe. Dos anys més tard, la llei d’identitat de gènere suposava un clar avenç en la lluita contra les discriminacions que pateixen les persones transsexuals. Tanmateix, aquestes no han quedat eradicades totalment ja que encara avui les dones i homes transsexuals es troben sotmesos a un procés de medicalització per aconseguir el reconeixement de la seva identitat de gènere.

Però els canvis legislatius no ho són tot. És cert que els drets per poder exercir‐los amb plenitud s’han de reconèixer per llei però cal canviar les condicions econòmiques, socials i també de l’entorn cultural per tal que esdevinguin reals. És evident que encara avui persisteixen certes discriminacions per raó d’orientació sexual o identitat de gènere. És en l’entorn educatiu on persisteix amb més força aquesta discriminació i, si bé entre la gent jove progressivament es perceben discursos de major integració i respecte cap a la diversitat sexual, també es fa palès que les pràctiques i actituds discriminatòries han anat en augment, i que molt, sovint, resten invisibles per por al rebuig en el propi entorn familiar de les víctimes. Igualment, les dades d’estudis fets recentment conclouen que el 80% de joves han presenciat en una o altra ocasió situacions de discriminació (insults, amenaces, agressions, aïllament...) cap a persones del col∙lectiu LGTBI. En aquest context,és essencial el manteniment i reforçament de les accions de prevenció del bullying LGTBIfòbic que es porten a terme als centres educatius de la nostra ciutat.

Violeta per la visibilitat LGTBI+ als pobles