Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’acord té com a objectiu treballar conjuntament en la investigació històrica i arqueològica, la conservació i la preservació de la fortalesa, així com en la transferència i difusió del seu coneixement

Cultura i el Consorci del Castell de Sant Ferran signen un acord per dinamitzar la recerca i la divulgació científica de la fortalesa.
Aquest dissabte s’ha presentat l’acord de col·laboració entre el Departament de Cultura, a través del Museu d’Arqueologia de Catalunya, integrat en l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, i el Consorci del Castell de Sant Ferran de Figueres, per a la dinamització de la recerca i la divulgació científica de la fortalesa, el monument més gran de Catalunya. Han presidit l’acte el director general d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni, Jusèp Boya;  el president del Consorci, Carlos Díaz Capmany, i el director del Museu d’Arqueologia de Catalunya, Josep Manuel Rueda.
 
L’acord presentat avui regula la col·laboració de les dues institucions en la realització de treballs de recerca històrica i arqueològica, de conservació i restauració, i de transferència del coneixement potenciant el Castell com a  espai per a la realització d’esdeveniments científics i de divulgació. En concret, estan previstes a l’acord les següents accions:
 
  1. Assessorament en tasques d’identificació i classificació de materials arqueològics, especialment ceràmica i vidre.
  2. Realització de tasques de conservació de material arqueològic en el dipòsit temporal que existeix actualment.
  3. Definició de les accions imprescindibles per tal que el Consorci pugui sol·licitar l’establiment d’un dipòsit definitiu d’emmagatzematge del material arqueològic que ha sortit de les intervencions realitzades en el monument.
  4. Determinació de les zones que, pel seu interès, puguin ser objecte d’intervencions arqueològiques, especialment en el glacis de la fortalesa.
La funció bàsica de salvaguarda i difusió del patrimoni arqueològic del Museu d’Arqueologia de Catalunya requereix de l’establiment acords de col·laboració específics amb d’altres centres i equipaments patrimonials, quan desenvolupen temàtiques singulars  tractades amb més detall del que pot fer el mateix museu nacional. Els acords establerts permeten un millor posicionament del museu nacional, que complementa temàtiques que no tracta específicament, i també del centre amb què col·labora, que pot disposar del suport d’un equipament d’abast nacional.