Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

“Des del govern municipal, i confio que amb el suport de tots els grups municipals, esperem que aquestes accions donin algun resultat real a curt termini. No pararem fins que desapareguin els talls de llum a la zona oest. N’estem farts. Ja n’hi ha prou de ciutadans de primera i ciutadans de segona. Un veí del Culubret es mereix el mateix tracte que un de Barcelona. Ho diré i repetiré governi qui governi a la plaça de Sant Jaume.”

Comunicat sobre la compareixença de l'alcalde en relació als talls de llum que pateixen els veïns del Culubret.

 L’alcalde Jordi Masquef va mantenir ahir a Barcelona reunions amb el conseller d’Interior, Miquel Buch, la directora general d’Endesa a Catalunya, Isabel Buesa, i el director general d’Energia i Mines de la Generalitat, Pere Palacín. Reunions de les que n’ha informat prèviament en Junta de Portaveus a tots els grups municipals.

Ara ja fa més de quatre anys que, amb major o menor intensitat, la zona oest de la ciutat, i especialment el barri del Culubret, pateix talls en els subministrament elèctric provocats per la sobrecàrrega a la xarxa que es genera per culpa dels cultius de marihuana que hi ha en pisos i locals d’aquesta zona. Quatre anys en que les actuacions policials i judicials dels Mossos i la Guàrdia Urbana o les mesures contra el frau adoptades per Endesa han donat resultats irregulars que ens tenen encara lluny d’una solució. La prova d’això és que només aquest any 2018 hi ha hagut a la zona oest 134 avaries en el subministrament elèctric. Això vol dir que, de mitjana, hi ha talls dia si i dia no. Una situació que l’alcalde qualifica “d’indignant per a centenars de veïns afectats i intolerable per aquest ajuntament.”

L’alcalde va assistir a les reunions d’ahir amb una proposta de full de ruta que permetia una solució a curt termini i que anava vinculada a una altra més a llarg plaç. L’objectiu d’aquesta proposta era frenar els talls de llum de forma pràcticament immediata i de forma paral·lela abordar amb els Mossos i les autoritats judicials la problemàtica de fons, que són l’existència de les plantacions de marihuana, resultats que serien a mig i llarg termini. En resum, l’objectiu en aquestes trobades era garantir el subministrament elèctric a tota la zona oest durant aquest hivern, que és la prioritat número 1, mentre policies i jutges treballen per eradicar els cultius al barri.

La valoració de les reunions d’ahir no és positiva, i l’alcalde expressa la seva decepció amb la companyia  que  no només va rebutjar les solucions tècniques que els va plantejar –que entre d’altres mesures passava per la instal·lació de generadors elèctrics al barri per garantir un immediat restabliment del servei quan es produeix un tall- sinó que en paraules de l’alcalde “ni tan sols van plantejar cap solució alternativa ni la més mínima sensibilitat envers els veïns afectats.”

En els darrers mesos, Endesa ha treballat en la sectorització i monitorització del servei perquè les interrupcions afectin el menor nombre possible de famílies, però continuen els talls, sobretot ara que comença el fred i hi ha més consum energètic, i també, més necessitat d’electricitat per part vels veïns.

Jordi Masquef lamenta molt l’actitud d’Endesa “ perquè davant d’una emergència social com la que pateix el Culubret, la companyia se’n renta les mans. Estem parlant en la majoria dels casos de cases i pisos habitats per gent gran que gairebé a diari es queden a les fosques, amb el corresponent risc de caigudes, sense poder cuinar ni dutxar-se i amb alguns malalts que depenen de dispositius mèdics connectats a la xarxa elèctrica i que durant vàries hores no poden utilitzar. Aquesta és la fotografia real dels veïns que Endesa considera que no són una emergència i que, per tant, no mereixen un esforç de la companyia.”

En aquest sentit, ahir l’alcalde va demanar al director general d’Energia i Mines de la Generalitat, Pere Palacín, que intercedeixi davant d’Endesa per pressionar i mediar amb la companyia perquè es replantegi la seva negativa a aplicar cap de les propostes plantejades o perquè en proposi alguna de nova.

Pel que fa a la reunió amb el conseller d’Interior, malgrat la complexitat del problema, s’està fent un esforç en les investigacions policials per desmantellar els cultius de marihuana que hi ha al barri i les organitzacions que els sustenten, i per part del Conseller es va expressar que la prioritat ara és culminar aquestes investigacions i poder actuar de forma efectiva. El Conseller Buch i l’alcalde Jordi Masquef van acordar que setmanalment es faran reunions de seguiment i coordinació entre els comandaments dels Mossos i la Guàrdia Urbana, a les quals hi assistirà l’alcalde per unificar estratègies.

A banda d’aquestes accions, des del govern municipal també es presentarà davant del Síndic de Greuges, Rafael Ribó, un complet expedient de tota la problemàtica i dels greuges que s’estan ocasionant als veïns de la zona perquè prengui les mesures que, en funció de les seves competències, siguin necessàries.

“La situació del Culubret ja és una vergonya nacional i és l’hora que tot Catalunya ho sàpiga.” 

“Des del govern municipal, i confio que amb el suport de tots els grups municipals, esperem que aquestes accions donin algun resultat real a curt termini. No pararem fins que desapareguin els talls de llum a la zona oest. N’estem farts. Ja n’hi ha prou de ciutadans de primera i ciutadans de segona. Un veí del Culubret es mereix el mateix tracte que un de Barcelona. Ho diré i repetiré governi qui governi a la plaça de Sant Jaume.” ha conclòs l’alcalde Jordi Masquef, que ha comparegut acompanyat dels portaveus dels grups municipals de l’Ajuntament de Figueres.