El 15 de gener acaba el termini perquè els ciutadans de fora de la Unió Europea puguin sol·licitar la inclusió en el cens electoral
Per als ciutadans de fora del bloc europeu, que tenen la nacionalitat d’estats amb acords de reciprocitat de vot resident a l’estat espanyol, els requisits són: tenir, com a mínim, divuit anys el dia de la votació, estar inscrits al padró municipal, disposar d’autorització de residència i, en la majoria de casos, haver residit a l’estat espanyol de manera legal i ininterrompuda durant cinc anys, pel cap baix, abans de la sol·licitud d’inscripció al cens electoral. Les úniques excepcions són els ciutadans del Regne Unit, que han d’haver residit, com a mínim, tres anys abans de la sol·licitud d’inscripció, i de Noruega, als quals es demana tres anys de residència, pel cap baix, el dia de la votació.
La llista d’estats amb acords de reciprocitat de vot és la següent: Bolívia, Cap Verd, Colòmbia, Corea del Sud, l’Equador, Islàndia, Noruega, Nova Zelanda, Paraguai, el Perú, el Regne Unit, Trinitat i Tobago i Xile.
En aquest cas, es pot sol·licitar la inclusió al cens electoral de tres maneres:
–Per correu postal: s’ha d’omplir la declaració formal que acompanya la carta que envia l’Oficina del Cens Electoral, signar-la i remetre-la a la Delegació provincial de l’Oficina del Cens Electoral corresponent, sense que calgui franqueig.
–De manera telemàtica: s’ha d’accedir a la seu electrònica de l’Institut d’Estatística espanyol, amb el sistema Cl@ve o amb la clau de tramitació telemàtica (CTT) que consta a la carta que envia l’Oficina del Cens Electoral.
– De manera presencial: es pot presentar la sol·licitud a l’ajuntament . L’elector s’han d’identificar amb la targeta d’identitat d’estranger i adjuntar-ne una fotocòpia. Els ciutadans del Regne Unit, si s’han inscrit al padró municipal abans del primer de gener de 2021, i els de Noruega i Islàndia també podran acreditar la seva identitat amb el document nacional d’identitat o el passaport del país d’origen, a banda de la targeta d’estranger.