Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El pacte permetrà l’aprovació dels pressupostos municipals i acords relacionats amb les ordenances fiscals, entre d’altres, i no implica l’entrada de Xavier Monfort a l’equip de govern.

CiU i PSC-CP signen un acord amb Compromís d’Esquerres per la governabilitat de Figueres fins el 2019.

L’Ajuntament de Figueres s’ha assegurat l’estabilitat necessària per afrontar els reptes de futur fins al final del mandat gràcies a l’acord que Convergència i Unió (CiU) i el Partit dels Socialistes (PSC-CP), els dos equips que integren l’equip de govern municipal, han tancat amb Compromís d’Esquerres per Figueres (CExF). El pacte permetrà l’aprovació dels pressupostos i l’adopció d’acords relacionats amb les ordenances fiscals, entre d’altres.

El compromís que han signat avui l’alcaldessa, Marta Felip (CiU), el tinent d’alcalde primer, Pere Casellas (PSC-CP), i Xavier Monfort (CExF) representa un acord estratègic entre les tres formacions polítiques, que tenen la voluntat de mantenir els seus efectes fins el 2019. Es crearà una comissió de seguiment, integrada per Felip, Casellas i Monfort, per vetllar pel compliment de l’acord. Serà el marc on s’establiran les prioritats de l’acció de govern i on es consensuaran les propostes.

El pacte no implica la incorporació de Monfort a l’equip de govern i, per tant, cap membre de Compromís d’Esquerres disposarà de cap tipus de dedicació, ni parcial ni exclusiva, retribuïda. La seva participació en les àrees de govern es farà a través de sistemes de col·laboració que es desenvolupin amb cada regidoria responsable de l’àrea respectiva o dels tècnics municipals que n’ostentin la màxima responsabilitat.

Compromís, per la seva part, es compromet a facilitar l’aprovació dels pressupostos municipals, l’adopció d’acords relacionats amb les ordenances fiscals i l’aprovació del pla de govern. El partit, però, es reserva el sentit del seu vot en l’adopció d’acords referents a mocions presentades pels grups polítics municipals que es refereixin a política general, en propostes de planificació urbanística que afectin a infraestructures supramunicipals, en el projecte de rehabilitació de la Sala Edison i en qualsevol acord relatiu a temes en els que CExF hagi manifestat, en el passat, la seva posició contrària.

L’acord entre CiU, PSC-CP i CExF permetrà donar un impuls a la participació ciutadana. El grup municipal de Compromís ostentarà la direcció d’aquestes polítiques i del personal municipal que les hagi d’executar. El pacte preveu també la incorporació al pla de govern municipal, actualment en redacció, d’accions basades en la justícia social i la protecció dels sector més desfavorits de la societat, en el foment de la participació ciutadana i la transparència, en la sostenibilitat i un espai públic respectuós amb el medi, i en una nova economia socialment responsable, verda i cooperativa.

Entre d’altres, es faran millores en el menjador social amb l’objectiu d’arribar a un major nombre d’usuaris i d’incrementar la seva qualitat, es crearà un fons específic destinat a l’emergència social, s’estudiarà l’aplicació de l’IBI progressiu en funció dels valors cadastrals per a l’exercici 2017, es programarà la utilització de l’antiga presó com a Hotel d’Entitats per a agrupacions de joves, es consignarà una partida anual destinada a reduir barreres arquitectòniques dels espais i equipaments públics, s’ampliarà la xarxa d’habitatge social, s’obriran processos de participació previs a la decisió d’actuacions transcendents, s’aprovarà la creació i organització de districtes municipals, es faran polítiques d’estalvi energètic, es potenciarà la recollida selectiva dels residus, es substituirà de forma progressiva la flota de vehicles municipals per uns que basin el seu funcionament en carburants que no siguin d’origen mineral, es recuperaran les basses del terrisser i de l’entorn de la presó de Figueres i s’organitzaran plans d’ocupació destinats a la integració laboral dels grups de risc d’exclusió.