Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’última ponència serà aquest dimecres i anirà a càrrec de Gabriel Borràs, que parlarà del projecte MEDACC i del canvi climàtic a l’Empordà.

Antoni Bulbena omple la sala d'actes de La Cate parlant sobre els efectes del temps a la salut.

Antoni Bulbena, metge, catedràtic de Psiquiatria per la Universitat Autònoma de Barcelona, director del Departament de Psiquiatria i Medicina Legal de la Universitat Autònoma de Barcelona i coordinador acadèmic de l'Institut de Neuropsiquiatria i Addiccions del Parc de Salut Mar de Barcelona, va encarregar-se dijous passat de la quarta ponència de les Segones Jornades de Meteorologia, Aigua i Canvi Climàtic, organitzades per l’àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Figueres.

Bulbena, amb el títol Estem tocats per la tramuntana? Com ens afecta el temps a la salut, va omplir pràcticament la sala d’actes de La Cate repassant els efectes que el temps té sobre la salut de les persones, i va presentar els resultats d'una enquesta realitzada sobre els efectes de la tramuntana.

Segons els resultats obtinguts a l’enquesta - feta sobre una mostra de 320 persones - el 28% dels enquestats van contestar que noten els efectes de la tramuntana, mentre que un 72% no. Un 15% va respondre que la tramuntana els afecta de forma negativa, causant situacions com ara mal de cap, cansament, mareig o angoixa. La dada sorprenent va ser que un 7,5% dels enquestats havia afirmat que la tramuntana, a diferència de l’altre 15%, els afecta de manera positiva, alleujant situacions de dolor o angoixa.

El regidor de Medi Ambient i Qualitat Ambiental, Francesc Cruanyes, destaca que “el canvi climàtic està sent l’eix central d’aquestes Jornades, però ponències com la del Dr. Bulbena ens demostren que podríem dedicar tot un cicle dedicat exclusivament al vent”.

Dimecres 20 d’abril Gabriel Borràs parlarà sobre el canvi climàtic a l’Empordà en l’última sessió de les Jornades

Gabriel Borràs, responsable de l'Estratègia Catalana d'Adaptació al Canvi Climàtic de l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic i director del projecte MEDACC (Adaptant la Mediterrània al Canvi Climàtic), durà a terme aquest dimecres la darrera xerrada de les jornades: L'Empordà avança en l'adaptació als impactes del canvi climàtic?

En ella l’expert explicarà el projecte MEDACC i quins són els seus llocs d’experimentació, alhora que donarà resposta a qüestions com ara: Com afronta la conca de la Muga l’augment de la temperatura, l’augment de l’evapotranspiració, la irregularitat de les precipitacions i la reducció dels cabals fluvials? Com canviarà amb el canvi climàtic el paper dels boscos en el cicle hidrològic? Quins experiments s’estan duent a terme als alzinars de l’Albera per adaptar-se als canvis del clima i a l’augment del risc d’incendis forestals? Quines estratègies de gestió forestal pot fer més resistent el bosc a l’eixut que anirà més amb el canvi climàtic? Perquè la disminució de cabal a la capçalera de la conca de la Muga és més destacable en què la disminució de les precipitacions?

Bulbena es podrà escoltar dimecres, a les 19.30 h, a la sala d’actes de La Cate.