Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La reforma del Museu suposarà una inversió de gairebé 1,2 milions d’euros

A finals de maig s'iniciarà l'última fase de reforma integral del Museu de l'Empordà   .

 

A finals de maig el Museu de l'Empordà tancarà les sales permanents per iniciar l'última fase de la reforma integral. La planta baixa, on s'exposen les mostres temporals, continuarà oberta al públic i es podrà visitar durant el procés de reforma. A més, a partir de l'1 de maig, coincidint amb les fires i festes de la Santa Creu a Figueres, l'entrada al Museu serà gratuïta.

 

La reforma preveu actuacions a totes les plantes del Museu, inclòs el sotacobert, una superfície total de 1212 metres quadrats, on es reorganitzaran els espais per millorar-ne la distribució i adaptar les sales als nous continguts. En la nova estructuració, es guanyarà més espai expositiu a la planta baixa, al primer i el segon pis i, el tercer, que passarà a ser un espai de reserves visitables, d’oficines i de restauració de peces de la col·lecció. També es renovaran les instal·lacions de climatització i ventilació per unes més eficients, es millorarà la il·luminació i s'instal·laran plaques fotovoltaiques. Tot plegat permetrà un estalvi energètic de més del 60%.

 

La previsió de les obres és que estiguin finalitzades als cinc mesos, dels qual s’hi haurà de sumar l’execució museogràfica.

 

En aquesta nova fase de rehabilitació integral del Museu de l’Empordà, s’invertirà prop d'1,2 milions d'euros, gràcies al finançament del fons Next Generation, amb una subvenció de 741.340 euros per rehabilitar l’equipament i l'Ajuntament aportarà la resta.

 

A més de l'adequació dels espais expositius de la col·lecció, s'oferirà un nou discurs a les sales de col·lecció permanent, construït a partir d'un procés participatiu que ha implicat més de 500 persones. La primera fase del projecte museològic el va redactar Margarida Loran, fent un buidatge dels resultats dels focus group i enquestes elaborades. La redacció del guió final hi han participat Cristina Masanés, periodista i escriptora, i de Pere Parramon, doctor en Història de l’art i màster en Comunicació i crítica d’art per la Universitat de Girona.

 

El regidor de Cultura, Alfons Martínez, ha explicat que "amb aquesta renovació s'haurà acabat la renovació total del Museu que haurà suposat una inversió d'1,5 milions d'euros, bona part del qual, provinents d'altres administracions i que tanquen el debat sobre el trasllat del Museu de l'Empordà, un museu que continua a l'eix cultural de la ciutat, modern i renovat, entre el Museu Dalí, la Casa Natal, el Museu del Joguet i el Castell de Sant Ferran".