Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El programa té com a objectiu fomentar l’alta de comptadors de subministraments i fer front a la pobresa energètica

28 famílies de Figueres regularitzen la seva situació energètica a través del programa Connecta’t      .

28 famílies de Figueres s’han beneficiat del programa Connecta’t (13 els anys 2018 i 2019 i 15 l’any 2020). L'any 2018 s'engega el projecte de pobresa energètica (Connecta't) a la ciutat de Figueres, ja que es va detectar un nombre elevat de persones i/o unitats familiars que es trobaven en situació de frau energètic per causa de patir o haver patit una situació de vulnerabilitat energètica. Aquestes persones i/o unitats familiars ja van quedar fora de la protecció de la Llei 24/2015 entrant en una situació de clandestinitat i desinformació dels canals normalitzats de regularització que s’ha anat cronificant amb els anys. L’acomodació de no pagament de rebuts al llarg dels anys fa que es perpetuï aquest fet, però per altra banda, la incertesa de ser descobert i quedar-se sense subministrament d’un moment a altre, fa que cada cop més famílies vulguin regularitzar la seva situació amb garanties.

 

El projecte Connecta’t és un conjunt d’accions adreçades a fomentar l’alta de comptadors de subministraments per visualitzar la realitat submergida de la pobresa energètica. Per tant es realitzen diferents accions:

q  Acompanyem i facilitem els tràmits necessaris per la regularització dels subministraments d’energia.

q   Possibilitem el butlletí d’instal·lació elèctrica, la cèdula d'habitabilitat i l’informe de vulnerabilitat dels Serveis socials.

q  Mediem en el procés d'alta de comptadors amb les companyies i amb les diferents gestions de bonificació: el bo social, la potència contractada i les tarifes bonificades entre d'altres.

q  Impulsem tallers de sensibilització per promoure un bon ús de l'energia a les llars.

 

Els requisits són:

 

q  Ser el titular d'habitatge o no incórrer en una situació d’ocupació irregular.

q  Demostrar que és l'habitatge habitual (contracte de lloguer, escriptures i padró).

q  Estar en situació de vulnerabilitat segons la Llei 24/2015.

q  Voler entrar en un procés de regularització de comptadors.

q  Acceptar participar en una sessió de formació en temes d’estalvi energètic.

 

 

 

Amb el programa s’assessora com gestionar electrodomèstics de gran consum (termos elèctrics, radiadors, congeladors...), es fa un seguiment als 2 mesos de la tramitació , per comprovar el cost de les factures i l'estalvi de l'energia domèstica i es comprova que el bo social s'hagi tramitat correctament.

 

El regidor de Serveis Socials, Jesús Quiroga, explica que “el programa és una oportunitat perquè famílies vulnerables, a través d’assessorament i seguiment puguin reconnectar-se i fer front a la pobresa energètica”.

 

El regidor de Serveis comunitaris, José Castellón, destaca la importància d'implementar projectes comunitaris com el connecta't que van més enllà de la intervenció assistencial  i en ressalta la feina feta de detecció orientada a fer aflorar la problemàtica de la pobresa energètica sovint amagada. El projecte ha permès fer-hi front implicant a les persones en el propi procés de superació i manteniment amb acompanyament i accions formatives.