Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

* En col.laboració amb el 7è cicle de cinema ambiental i solidari d'IAEDEN

El malson de Flipper

Prop de tres mil dofins són exterminats cada any a esquenes de la immensa majoria de la humanitat. Un petit poble nipó, Taiji, és la capital mundial de l'assassinat d'aquest i altres cetacis. Guardonada amb un Oscar al 2010, "The cove" arrisca en la seva forma fins on poques vegades ha arribat el gènere documental per reflectir aquesta ...realitat criminal que mostra l’estupidesa humana en la seva ànsia cega de dominació d'un planeta que, cada vegada més ràpid i de manera irremeiable, se n'està anant en orris sense que ens adonem de la gravetat de la situació.

Louie Psihoyos, fundador de l'Oceanic Preservation Society, dirigeix un testimoni que atrapa en el seu ritme trepidant, propi d'un thriller, en la seva estructura i presentació i en la seva valentia a l'hora d'afrontar el que considera una missió d'enorme rellevància : desvetllar una atrocitat que compta amb la connivència d’ens i governs.
El documental emociona especialment des de la figura de l'inspirador d'aquesta batalla contra la injustícia, Richard O'Barry, antic ensinistrador de dofins i una de les ànimes fundadores de la llegendària sèrie "Flipper", inconscient punt de partida del progressiu interès de l'home per aquest fascinant animal com a instrument destinat a l'oci „Ÿ i consum „Ÿ de les masses. En la seva recerca de redempció, O'Barry porta 35 anys confrontant tot tipus d'obstacles i traves per aconseguir alguna cosa que sembla una mica més a prop gràcies a aquesta proposta.

Davant la consciència de que, tard o d'hora, les imatges que preveu tenyiran la mar de sang quan l'equip aconsegueixi entrar a la cova que dóna títol a aquest treball, s'assisteix a un desolador panorama en què els propis pescadors apareixen enganyats pel seu govern, que presenta als dofins com a causants del descens de la fauna marina; contemplem la col•laboració de petits països tropicals amb Japó a canvi de substancioses inversions; escoltem els testimonis que subratllen la inutilitat d'acabar amb els animals per consumir la seva carn, d'alt contingut tòxic. Sense artificis més enllà d'un muntatge que dota de major vivesa a la narració, "The cove" salva el trànsit de ser missió impossible per a convertir-se en crit desaforat. La seva estrena ja ha tingut conseqüències, encara que no tan contundents com seria desitjable. Temps al temps.

de 17/03/2011 22:30 a 18/03/2011 00:00