Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Solituds

Una dona (Lotte Verbeek) vaga pel camp amb una motxilla a coll. El seu deambular acabarà quan conegui a Martin (Stephen Rea), un madur ermità que viu apartat de tot en un solitari casalot. Després d'un curtmetratge i un parell de telefilms, Urszula Antoniak debuta en la direcció de llargmetratges amb "Nothing personal", aposta atípica en la seva peculiar parquedat estètica i estilística que, sense grans gales ni pressuposicions més enllà de les indiscutibles, ha aconseguit recollir lloances especialment notables des del Festival de Locarno, on es va endur sis dels principals premis del certamen (entre ells, millors pel·lícula i actriu).

Sense antecedents, es presenta la parella central davant l'espectador, amb tan sols uns plans fugaços a mode de contextualització de la situació vital d'aquesta noia rude, segura i supèrbia, a la qual acompanyarem en una aturada en el seu constant moviment „Ÿ ¿fuig, persegueix ? „Ÿ una vegada es creui amb un personatge en permanent quietud i estancament „Ÿ ¿voluntari, forçós? „Ÿ. De la trobada de les seves solituds neix una senzillesa que eludeix qualsevol acusació de pomposa pretensió per part de la realitzadora i que aconsegueix establir una connexió suficient entre la parella com per a aconseguir una aïllada credibilitat en un món actual en interacció permanent i massiva.

Intensament tàctil, la pel·lícula troba dos suports fonamentals en la fantàstica fotografia de Daniel Bouquet i en el propi entorn natural, factors que potencien fins a un grau sorprenentment potent les sensacions tel·lúriques que esquitxen des de la pantalla. Al ritme d'una efectiva banda sonora majoritàriament clàssica, la defensa a ultrança de la intimitat obre una petita escletxa per mostrar la necessitat, ja només sigui en moments puntuals, de trobar-se „Ÿ física i emocionalment „Ÿ amb un altre ésser humà. Estatisme i moviment es sublimen en les conclusions dels personatges „Ÿ, "Nothing personal" troba el seu enigma definitiu en el seu propi títol, tot és molt més personal del que ens volen fer creure.

de 12/01/2011 22:30 a 13/01/2011 00:00