Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La millor elecció

Any 2092. Nemo Nobody (Jared Leto) té 117 anys i està a punt de morir. És l'últim mortal en un futur en què els éssers humans acaricien una existència imperecedera. Al llarg d'un hipnòtic parell d'hores coneixerem la seva historia. Després de "Totó, el héroe" i "El octavo día", Jaco Van Dormael torna a col·locar darrere de les càmeres per regalar la seva tercera ficció, una meravellosa història que ha trigat set anys a redactar.... I l'espera, d'acord amb els resultats, ha valgut la pena, com bé saben a Venècia o Sitges, certàmens que en diversos camps i aspectes han premiat un treball que serà justament recordat com una inesperada joia de la ciència ficció moderna.

Quan és només nen, el petit Nemo ha d'escollir entre el seu pare i la seva mare. Ambdues possibilitats són recordades sent ja un ancià, cadascuna d'elles amb les seves circumstàncies diferents, amb els seus elements independents, amb el dubte permanent de què hauria passat en cas d'alterar alguna de les infinites peces que composen el gegantí trencaclosques de la seva existència, que bé podria ser la de qualsevol de nosaltres. Complexa, suggerent, agradable, preciosa i preciosista, la narració de Van Dormael es ramifica i interconnecta en les seves múltiples derivacions, des del passat recordat al futur imaginat ─ en els dos escenaris el treball tècnic i artístic de tot l'equip és senzillament espectacular─, convidant-nos a deixar—nos emportar per una sinuosa marea d'incertesa envoltada de fantasia i visions compostes des del mateix protagonista i els personatges que l'envolten.

Diferent de qualsevol altra obra immediatament comparable des de la mateixa essència del seu ritme i sintaxi, el film demana l'observador atenció plena, ja que l'allau d'imatges extraordinàriament complex que presenta atreuen la mirada amb un fulgor aclaparador, màgic i indescriptible, per donar matèria a un guió no poques vegades impenetrable. Jared Leto, sempre camaleònic i interessant, apareix envoltat d'un triplet femení (Sarah Polley, Diane Kruger, Lihn Dan Pham) a les quals estimarà en major o menor mesura, però que conformen en la seva memòria, ja ancià , l'eix central al voltant del que ha articulat el seu camí transcendental. La vida és somni, i Nemo així ho percep des de la serenitat de qui s'acosta a la seva fi, alliberat de lligams morals o emocionals... encara que sempre quedarà el dubte.

de 19/01/2011 22:30 a 21/01/2011 00:00