Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

En el marc de la capitalitat de la Sardana, des de la Biblioteca de Figueres es vol oferir una petita mostra del Fons Emilia Plà, un fons de sardana i música de cobla que ingressa a la Biblioteca l’any 2015, quan Emilia Plà fa una amplia donació de vinils de sardana de la seva col·lecció personal.

  • Mostra del Fons sobre Sardana Emilia Plà
  • 2018-02-12T10:00:00+01:00
  • 2018-03-10T00:00:00+01:00
  • En el marc de la capitalitat de la Sardana, des de la Biblioteca de Figueres es vol oferir una petita mostra del Fons Emilia Plà, un fons de sardana i música de cobla que ingressa a la Biblioteca l’any 2015, quan Emilia Plà fa una amplia donació de vinils de sardana de la seva col·lecció personal.

La col·lecció personal d'Emilia Plà exemplifica el dinamisme de la producció musical sardanística de la darrera meitat del segle XX.

Aquest fons, que té un caire obert i com a tal va incorporant nous materials, està format per vinils de 33 i 45 RPM i també per alguns CD. Es tracta d’edicions comercials editades a Catalunya i França, de diversos segells fonogràfics, molts d’ells ja extints. Aquesta característica fa que no sigui previsible la reedició comercial d’aquests enregistraments i que, per tant, consisteixin en l’únic testimoni documental de la producció musical i artística del nostre país.

Els vinils presenten nombrosa informació textual tant a les portades i contraportades, com a les galetes interiors. Sovint són informacions relatives als compositors i intèrprets que permeten resseguir la forta petja dels músics empordanesos en aquest gènere musical, arreu de Catalunya. A banda d’aquesta informació també cal donar rellevància al disseny i grafisme de les portades, especialment les que es basen en fotografies del paisatge del nostre país i de l’empremta desacomplexada del folklorisme català d’aquell moment, i el material que exposem a les vitrines n’és una clara mostra.

Emilia Pla Esparraguera (Figueres, 1933)

És locutora radiofònica i activista de la sardana. Vinculada a la sardana des dels 8 anys, que va començar a ballar-ne. Es va casar amb el locutor radiofònic Emili Casademont l’any 1968 i amb ell s’inicià a Ràdio Popular de Figueres amb el programa La Nostra Dansa, fins l’any 2000. Després s’encarregà del programa sardanístic El Palau del Vent de Ràdio Vila-sacra.

Ha estat presentadora dels Aplecs de la Sardana de Figueres, membre de les juntes, presidència inclosa, del Foment de la Sardana Pep Ventura des de 1962 fins el 2015, l’hi han estat dedicades diverses sardanes i ha rebut premis i guardons per a la seva tasca de divulgació de la sardana com el Premi de l’Obra del Ballet Popular (2005).

Dies: Del 12 de febrer al 10 de març

Lloc: Biblioteca Fages de Climent (planta 1)

de 12/02/2018 10:00 a 10/03/2018 00:00

Publicat a

  • Cultura