Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El proper 9 de juny al vespre, tindran lloc a Figueres dos actes destacats que mariden literatura i cinema. La novel.la de Patricia Highsmith editada per L’Avenç i la pel·lícula de Todd Haynes es presenten a Figueres de la mà de la Biblioteca Fages de Climent i el Cineclub Diòptria.

D’una banda, a les 19 h, la Biblioteca Fages de Climent acollirà la presentació de Carol - el llibre de Patricia Highsmith reeditat en català per L’Avenç aprofitant l’adaptació al cinema d’aquest clàssic de l’escriptora - de la mà de la periodista cultural, crítica de cinema i professora de la UdG, Imma Merino; i de l’editor de L’Avenç, Josep Maria Muñoz. L’acte es completarà amb una convidada de luxe, l’actriu Cristina Cervià, que durà a terme la lectura dramatitzada de diversos fragments del llibre.

La novel.la de Highsmith fou publicada el 1952 amb el títol de The price of salt (El preu de la sal) i sota el pseudònim de Claire Morgan, una desconeguda que escollí romandre en el més absolut dels anonimats per pròpia voluntat de l’autora, volent evitar així ser titllada “d’escriptora lesbiana” en narrar la història d’amor entre dues dones. Els crítics acolliren el llibre amb una barreja de desconcert i respecte, però l’èxit de públic fou immediat i es vengueren més d’un milió d’exemplars de l’edició de butxaca. La novel·la no tornà a editar-se fins el 1989 amb el títol de Carol, el que originalment li havia donat Highsmith, i signada, aquesta vegada sí, amb l’autèntic nom de l’autora.

El mateix dijous a les 21 h, el Cineclub Diòptria projectarà Carol, el film del director Todd Haynes (Lluny del cel). La pel·lícula, ambientada en la Nova York dels anys 50, desgrana la catarsi emocional que es produeix en Therese Belivet (Rooney Mara) -una jove dependenta d’uns grans magatzems de Manhattan que somia en una vida millor- en conèixer a Carol Aird (Cate Blanchett), una dona elegant i sofisticada que es troba atrapada en un matrimoni infeliç. Entre elles sorgeix una atracció immediata, cada vegada més intensa i profunda, que canviarà les seves vides per sempre. Un duet d’actrius magnífiques -recordem que la interpretació de Rooney Mara va valer-li el guardó com a Millor Actriu al Festival de Cannes 2015 - que converteixen el film en una joia visual, reforçada pel magnífic treball de fotografia d’Edward Lachman. Un film bell i subtil que pot ser considerat com un clàssic modern.

La vetllada a La Cate, s’iniciarà amb la presentació de la pel·lícula per part d’Imma Merino i es clourà amb un col·loqui amb el públic assistent després de la projecció. Carol clourà la temporada del Cineclub Diòptria que reprendrà les seves sessions a mitjans del mes de setembre.

Dia: Dijous 9 de juny

Hora i lloc: Presentació del llibre a la Biblioteca de Figueres (19 h) i projecció de la pel·lícula a la Sala La Cate (21 h)

Organitza: Biblioteca de Figueres i Cineclub Diòptria

09/06/2016 de 10:00 a 11:00

Publicat a

  • Cultura