Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Un passeig pel passat i el present de l'afició a la meteorologia

Es tracta d’un itinerari per la història d’aquesta afició a Catalunya, des del s.XVIII fins als nostres dies. L’exposició consta de quatre àmbits. Primer s’accedeix a una introducció a l’entorn de conceptes bàsics com el temps, el clima i el canvi climàtic, i després l’exposició descobreix els moments i els personatges més importants en els inicis d’aquesta afició i de l’observació i estudi de la meteorologia. A continuació es fa un itinerari per la història de la meteorologia a Catalunya, des del Baró de Maldà, que va recollir les primeres sèries meteorològiques entre 1769 i 1819, fins a l’entrada en funcionament de l’Observatori del turó de l’Home el 1932. En un quart àmbit es mostra l’actualitat fent palès aquest gran interès per la meteorologia que hi ha a Catalunya avui dia, que va des del món amateur fins el món de la recerca i la formació.

L’exposició vol ser un homenatge a tots aquells que de manera ‘amateur’ o professionalment han col·laborat i col·laboren per millorar el coneixement de la meteorologia a Catalunya i posar en valor la importància de la seva tasca. Es tracta d’una exposició itinerant que visita diferents llocs de la geografia catalana, i ara tenim la oportunitat de tenir-la a Figueres.

L’exposició va néixer comissariada per la Dra. Maria del Carme Llasat, del grup de recerca GAMA (Grup d'Anàlisi de Situacions Meteorològiques Adverses) de la Universitat de Barcelona, amb la col·laboració dels membres del seu equip, i produïda per l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat. Va comptar amb la col·laboració de nombroses persones i entitats que van contribuir a fer-la possible. A més de la pròpia Universitat de Barcelona, cal destacar la participació de l’Observatori de l’Ebre, el Servei Meteorològic de Catalunya, la Reial Acadèmia de Ciències i l’Observatori Fabra, la cartoteca de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, l’Associació Catalana d’Aficionats a la Meteorologia i l’Associació Catalana d’Observadors Meteorològics.

Lloc: Espai Cultural la Cate (Ronda Rector Aroles, 4. Telèfon: 972 678 496)

Horari durant el període de 7 al 30 d'abril de 2015:
De dilluns a divendres de 18 a 21 hores; dissabtes de 11 a 14 hores i de 18 a 20 hores; diumenges de 11:30 a 13:30 hores.

Horari el dissabte 2 de maig de 2015:
Dissabte 2 de maig de 11 a 14 hores i de 18 a 20 hores. Diumenge 3 de maig de 11:30 a 13:30. 

Horari durant el període del 4 al 29 de maig de 2015:
Divendres de 19 a 21 hores, dissabtes de 18 a 20 hores i diumenges de 11:30 a 13:30.

Visites guiades a l'exposició:
Dissabte 2 de maig a les 18 hores i diumenge 3 de maig a les 11:30 hores.
Per a les visites guiades, cal inscripció prèvia enviant un correu electrònic a mediambient@figueres.org